Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε εναντίον της πιθανής αναζωπύρωσης των «τρομοκρατικών ενεργειών» εναντίον Αμερικανών πολιτών ή αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε επιδρομή UAV της CIA στην Καμπούλ.
«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος αντιαμερικανικής βίας μετά τον θάνατο του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι την 31η Ιουλίου 2022», εξήγησε η αμερικανική διπλωματία σε ανακοίνωσή της.
«Οι τρέχουσες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίζουν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών και αμερικανικών συμφερόντων σε πολλές περιοχές του κόσμου», συνεχίζει το κείμενο.
«Οι επιθέσεις αυτές μπορεί να πάρουν διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων καμικάζι, δολοφονιών, απαγωγών, αεροπειρατειών και βομβιστικών ενεργειών», διευκρινίζεται.
Ο Αιγύπτιος γιατρός Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011, σκοτώθηκε στο μπαλκόνι του τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε πλήγμα αμερικανικού UAV, ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα με έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Άφαντος για πάνω από δέκα χρόνια, ο Ζαουάχρι θεωρείτο πως ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο (πάνω από 3.000 νεκροί).
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ καταδίκασε χθες Τρίτη το πρωί την «αεροπορική επίθεση» που απέδωσε σε «αμερικανικά» UAVs, χωρίς να μιλήσει για θύματα ή να αναφέρει το όνομα του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.
Το αμερικανικό ΥΠΕΞ απηύθυνε «σθεναρή παρότρυνση» στους πολίτες των ΗΠΑ να «διατηρούν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης» στα ταξίδια τους στο εξωτερικό.
Οι ΗΠΑ ενέκριναν πωλήσεις αντιαεροπορικών πυραύλων στη Σαουδική Αραβία και στα ΗΑΕ
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν τις δυνητικές πωλήσεις στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιαεροπορικών πυραύλων για τα συστήματα Patriot και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας THAAD αξίας 5 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ειδοποίησε το Κογκρέσο για την πρόθεσή του να προωθήσει την πώληση στο Ριάντ 300 πυραύλων για τα συστήματα Patriot και συναφούς εξοπλισμού, αξίας 3,05 δισεκ. δολαρίων.
Η πώληση θα επιτρέψει στο βασίλειο να «ανανεώσει τα μειωμένα αποθέματα πυραύλων» για τα συστήματα Patriot, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση UAVs με τα οποία επιτίθενται εναντίον του οι σιίτες αντάρτες Χούθι της γειτονικής Υεμένης, εξήγησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην υφήλιο, η Υεμένη σπαράσσεται από τον πόλεμο ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης, που υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας μετά το 2015, και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, μεγάλο αντίπαλο του Ριάντ στην περιοχή.
Η Ουάσινγκτον ενέκρινε επίσης την πώληση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα —πυλώνα της στρατιωτικής συμμαχίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη— δύο αντιπυραυλικών συστημάτων THAAD (Theater High Altitude Area Defense) με 96 πυραύλους, αξίας 2,25 δισεκ. δολαρίων.
Τους πυραύλους των συστημάτων Patriot παράγει ο αμερικανικός όμιλος Raytheon. Τα συστήματα THAAD κατασκευάζει ο όμιλος Lockheed Martin.
Οι πωλήσεις αποκαλύφθηκαν την ημέρα που ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την παράταση in extremis για «δύο επιπλέον μήνες» της εκεχειρίας σε ισχύ στην Υεμένη, τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, με την ελπίδα να «εντατικοποιηθούν» οι διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί «διαρκής» ειρήνη στο κράτος περίπου 30 εκατ. κατοίκων όπου μαίνεται πόλεμος επί οκτώ χρόνια.