Θετικός στον κορoνοϊό διαγνώστηκε ο Τζο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας «πολύ ήπια συμπτώματα». Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτελεί όλα τα καθήκοντά του μέσω τηλεφώνου και Zoom.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε σε μια βιντεοδιάσκεψη στον Λευκό Οίκο με τους οικονομικούς συμβούλους του, με σκοπό να δείξει ότι είναι σε καλή κατάσταση, μία ημέρα αφότου βρέθηκε θετικός στην Covid-19.

Μιλώντας σε αυτή τη συνάντηση που είχε ως αντικείμενο τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, ο Μπάιντεν εμφανίστηκε σφριγηλός και ευδιάθετος, αλλά με αισθητά πιο βραχνή φωνή.

«Αισθάνομαι πολύ καλύτερα απ’ όσο ακούγομαι», είπε στους συνομιλητές του, ζητώντας συγγνώμη επειδή κατά διαστήματα έβηχε, καθώς περιέγραφε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να μειωθούν οι τιμές της βενζίνης.

Νωρίτερα, μια επιστολή του γιατρού του Λευκού Οίκου, του Κέβιν Ο’ Κόνορ, ανέφερε ότι ο Μπάιντεν εμφάνισε πυρετό το βράδυ της Πέμπτης (21/7) αλλά ανταποκρίθηκε στη θεραπεία. Ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Δρ. Ασίς Τζα είπε στο CNN ότι ο πρόεδρος πηγαίνει καλά και τα ήπια συμπτώματά του είναι τα ίδια με την πρώτη ημέρα. Σύμφωνα με τον Ο’Κόνορ, έχει καταρροή, κόπωση και περιστασιακά ξηρό βήχα.

Paxlovid: Τι είναι το χάπι της Pfizer που παίρνει ο Μπάιντεν για τον κορονοϊό

Οι θεράποντες ιατροί του χορηγούν στον Αμερικανό πρόεδρο το Paxlovid, που είναι το χάπι που ανέπτυξε η Pfizer για την καταπολέμηση του ιού.

Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι παρόμοιο με εκείνο της Merc, ενώ έλαβε έγκριση για κυκλοφορία στην αγορά τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε ο FDA η ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ.

Το Paxlovid λοιπόν, είναι ένα αντιιικό φάρμακο το οποίο δεν νικάει τον κορονοϊό, ούτε μπορεί να προλάβει την εμφάνιση του ιού. Αντιθέτως, χορηγείται κατά τις πρώτες μέρες της νόσησης, ώστε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και να τα κάνει ήπια, καθώς προσπαθεί να μπλοκάρει την ικανότητα του ιού να αντιγράψει τον εαυτό του.

Έτσι, για να φέρει αποτέλεσμα πρέπει να χορηγηθεί κατά τις πρώτες μέρες της νόσης και όχι αργότερα, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορέσει να περιορίσει κάπως τον ιό.