Η Ευρώπη και ειδικά τα κράτη του Νότου βρίσκονται έρμαιο του σφοδρού καύσωνα που είναι σε εξέλιξη, ενώ χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με καταστροφικές φωτιές, που μετατρέπουν σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στη νότια Ευρώπη, οι πολύ μεγαλύτερες πυρκαγιές συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο, ενώ την Ιταλία, μια δασική πυρκαγιά στη Λούκα ανάγκασε περίπου 500 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες έφτασαν στα χωριά τους τη νύχτα.

Επίσης, στη Γαλλία, όπου οι πυροσβέστες αγωνίζονται από τις 12 Ιουλίου να περιορίσουν τις δασικές πυρκαγιές στη Ζιρόντ, ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φεσνό είπε ότι χρειάζεται να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις για να αντιμετωπιστούν αυτού του είδους οι απειλές.

Φωτιές στην Ισπανία

Στην Πορτογαλία, ενώ η πυρκαγιά στη Μούρσα μαινόταν, ο παραγωγός ελαιολάδου Μανουέλ Λόπες, 67 ετών, εξέφραζε φόβους για τα δέντρα του και για το μέλλον της πληγείσας περιοχής. «Τα εγγόνια μας θα υποφέρουν αν δεν σταματήσει» η κλιματική αλλαγή, είπε.

Πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου

Στην Ισπανία, όπου οι υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων δίνουν μάχη με τις φλόγες σε πέντε περιοχές, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET προβλέπει άνοδο της θερμοκρασίας.

Πυρκαγιές μαίνονται σε πολλές περιοχές της Ιταλίας. Μία από αυτές απείλησε να αφήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό ένα μεγάλο μέρος της Τεργέστης. Δεκατέσσερις μητροπολιτικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και αυτές της Ρώμης, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας θα τεθούν σε μέγιστο συναγερμό για καύσωνα από αύριο Πέμπτη. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η θερμοκρασία θα φτάσει τους 40C στα βόρεια και τα κεντρικά αυτήν την εβδομάδα.

Φωτιές στην Ισπανία

Αυτή τη θερμοκρασία-ορόσημο κατέγραψε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Βρετανία την Τρίτη. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι πνίγηκαν ενώ κολυμπούσαν για να δροσιστούν. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Επιστήμης και Τεχνολογίας της μετεωρολογικής υπηρεσίας (Met Office), Στίβεν Μπέλτσερ, σχολίασε ότι αν δεν μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων, η χώρα μπορεί να αντιμετωπίζει παρόμοια κύματα καύσωνα κάθε τρία χρόνια. Ο υπουργός Οικονομικών Σάιμον Κλαρκ είπε ότι το «αξιοσημείωτο, πρωτοφανές» ρεκόρ της Τρίτης χρησιμεύει «ως υπενθύμιση του πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».