Στο νυχτερινό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε τόσο στο πολεμικό μέτωπο, αλλά και στο διπλωματικό μέτωπο, ανακοινώνοντας τη διακοπή των σχέσεων με τη Συρία, αλλά και την απελευθέρωση 144 αιχμαλώτων.
«Δεν θα υπάρχουν πλέον σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Συρίας» ανέφερε ο Ζελένσκι. Προειδοποίησε επίσης ότι θα ενταθεί «η πίεση των κυρώσεων» σε βάρος της Συρίας, που είναι σύμμαχος της Ρωσίας. Το καθεστώς της Δαμασκού αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών, φιλορωσικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα του ώστε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στάθηκε και στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την ανάγκη που έχουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για σύγχρονο εξοπλισμό προκειμένου να απωθήσουν το ρωσικό στρατό. Επίσης, υπογράμμισε πως περιμένει να αυξηθεί η πίεση προς τη Ρωσία και με άλλους τρόπους.
«Η Συμμαχία αλλάζει τη στρατηγική της ως απάντηση στις επιθετικές αντιευρωπαϊκές πολιτικές της Ρωσίας και τον πόλεμο στη χώρα μας. Είναι προφανές πως δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς τη χώρα μας. Και θα κάνουμε τα πάντα για να μετατρέψουμε αυτή τη διάθεση σε απτές αποφάσεις», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός ηγέτης.
Στη συνέχεια στάθηκε στις επισκέψεις στο Κίεβο του προέδρου της Ινδονησίας, Τζόκο Βιντόντο, αλλά και του Βρετανού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος σύμφωνα με τον Ζελένσκι αποφάσισε να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου, βοηθώντας να χτιστούν νέες υποδομές.
Τέλος, μίλησε και για την απελευθέρωση 144 μαχητών που ήταν αιχμάλωτοι των ρωσικών δυνάμεων. Τόνισε πως 95 από αυτούς ήταν υπερασπιστές του εργοστασίου χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, το οποίο πολιόρκησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι Ρώσοι προτού το καταλάβουν όπως και ολόκληρη την πόλη. «Θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε κάθε Ουκρανή και κάθε Ουκρανό στο σπίτι τους», υποσχέθηκε ο Ζελένσκι.