Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της κρίσιμης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή (24/6) για το αν θα λάβει η χώρα του το χρίσμα της υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ουκρανός πρόεδρος άρχισε την ομιλία του απαριθμώντας τις 11 χώρες με των οποίων την πολιτική ηγεσία είχε επαφές κατά την διάρκεια της Τετάρτης (22/6). Η Ελλάδα ήταν η 3η κατά σειρά χώρα στην οποία αναφέρθηκε. «Ελλάδα. Με μεγάλη χαρά άκουσα τα λόγια ειλικρινούς υποστήριξης προς την Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός της χώρας κι εγώ μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα της ιστορικής σημασίας της απόφασης που αναμένεται να πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Σημείωσε, δε, την ανάγκη «να απελευθερώσουμε τη χώρα μας γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα» και πρόσθεσε: «Είναι ο εθνικός μας στόχος και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να τον πετύχουμε σε καθημερινή βάση. Όχι μόνο το κράτος, αλλά κάθε πολίτης. Περιμένουμε μια πολύ σημαντική ευρωπαϊκή απόφαση αύριο (24/6)».
Στο μέτωπο του πολέμου, ο Ζελένσκι ανέφερε πως το Μικολάιφ επλήγη με επτά πυραύλους. «Ευτυχώς, κανένας δεν σκοτώθηκε, αλλά πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν», τόνισε. «Υπήρξαν χτυπήματα και στην περιοχή του Χαρκόβου, όπου είχαμε θύματα. Έγιναν επιθέσεις και στα σύνορα των περιοχών Τσερνίχιβ και Σούμι. Στο Ντονμπάς συνεχίζονται τα βαριά χτυπήματα από την αεροπορία και το πυροβολικό. Οι εισβολείς θέλουν σταδιακά να καταστρέψουν όλη την περιοχή και να μετατρέψουν κάθε πόλη σε μια Μαριούπολη».
«Γι’ αυτό», πρόσθεσε, «δίνουμε έμφαση στην ταχύτερη παράδοση των όπλων που έχει ζητήσει η Ουκρανία. Χρειάζεται ισότητα για να σταματήσουμε αυτή τη διαολεμένη αρμάδα και να την ωθήσουμε μακριά από τα ουκρανικά σύνορα».
Επανέλαβε πως είναι ευγνώμων προς τις ΗΠΑ για τη βοήθειά τους στις έρευνες για τα εγκλήματα πολέμου που υποστηρίζει η Ουκρανία πως έχουν διαπράξει οι ρωσικές δυνάμεις στο έδαφός της. «Κανείς Ρώσος δεν πρέπει να αποφύγει την τιμωρία», είπε.