Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε να «απαγορευθεί» η πώληση τουφεκιών εφόδου και γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας σε ιδιώτες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος εννέα ημέρες μετά τη φρικιαστική σφαγή σε σχολείο του Τέξας, όπου δολοφονήθηκαν 19 παιδιά και δύο δασκάλες.
«Πόσα ακόμη μακελειά είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε;» απαίτησε να μάθει ο αρχηγός του κράτους, που τόνισε ότι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να αυξηθεί το όριο ηλικίας για την αγορά τέτοιου είδους όπλων, που σήμερα είναι τα 18 έτη, στα 21.
Επίσης ανέφερε πως «δεν πρόκειται για αφαίρεση των δικαιωμάτων κανενός. Έχει να κάνει με την προστασία των παιδιών. Έχει να κάνει με την προστασία των οικογενειών. Πρόκειται για την προστασία των κοινοτήτων. Έχει να κάνει με την προστασία της ελευθερίας μας να πηγαίνουμε στο σχολείο, σε ένα παντοπωλείο, να πηγαίνουμε στην εκκλησία χωρίς να μας πυροβολούν και να σκοτώνουν. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, περισσότερα παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν πεθάνει από όπλα, από ό,τι οι αστυνομικοί και οι εν ενεργεία στρατιωτικοί μαζί».
Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε «ασυγχώρητη» και «απαράδεκτη» την άρνηση των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία να συζητήσουν καν, πόσο μάλλον να νομοθετήσουν προκειμένου να γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι του ποινικού μητρώου και του ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων.
Αλλαγή πλεύσης του Μπάιντεν – Πάει στη Σαουδική Αραβία
Το ζήτημα της οπλοκατοχής, πάντως, δεν είναι το μόνο που απασχολεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ με την ακρίβεια στα καύσιμα να βρίσκεται επίσης ψηλά στην ατζέντα. Έτσι, ο Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει εντός Ιουνίου στη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αναιρώντας την δέσμευσή του να μετατρέψει το σουνιτικό βασίλειο σε «παρία» και να μη συζητήσει καν με τον αμφιλεγόμενο de facto ηγέτη του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times.
Η σεναριολογία γύρω από αυτή την επίσκεψη ήδη έδινε κι έπαιρνε, όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, η απόφαση είναι πλέον ειλημμένη: ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πάει στο Ριάντ αυτόν τον μήνα για να αποπειραθεί επανεκκίνηση της διμερούς σχέσης, καθώς «επιδιώκει να ρίξει τις τιμές των καυσίμων» στη χώρα του «και να απομονώσει τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή».
«Θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν» και άλλους ηγέτες αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ιράκ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πρόσθεσε η εφημερίδα.
Κατά το ρεπορτάζ των New York Times οι λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα μένουν να επιβεβαιωθούν, πάντως η επίσκεψη θα προστεθεί στο ταξίδι που προβλεπόταν ήδη να κάνει ο κ. Μπάιντεν στα τέλη Ιουνίου στην Ευρώπη και στο Ισραήλ.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN επίσης μετέδωσε ότι οι προετοιμασίες για τη συνάντηση είναι προχωρημένες.
«Ο πρόεδρος ανυπομονεί να του δοθεί η ευκαιρία να κάνει διάλογο με ηγέτες (χωρών) της Μέσης Ανατολής, όμως δεν έχω τίποτε να ανακοινώσω σήμερα», περιορίστηκε να πει χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ.
Προτού εκλεγεί, ο κ. Μπάιντεν έκρινε πως η Σαουδική Αραβία θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως κράτος «παρίας» εξαιτίας της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Αφού ανέλαβε την εξουσία, ο Δημοκρατικός έδωσε στη δημοσιότητα, τον Φεβρουάριο του 2021, την έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που κατηγορούσαν τον λεγόμενο MbS ότι «ενέκρινε» τον φόνο.
Η Ουάσιγκτον μίλαγε τότε για «αναθεώρηση» της σχέσης με τον προνομιακό εταίρο της στον Κόλπο, για αλλαγή της σελίδας της στενής συνεργασίας επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς όμως τα πράγματα να φθάσουν στη ρήξη. Το περιβάλλον του κ. Μπάιντεν εξηγούσε πως ο αμερικανός πρόεδρος στο εξής επρόκειτο να συζητά μόνο με τον βασιλιά Σαλμάν και όχι με τον πρίγκιπα, τον προνομιακό συνομιλητή του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του.
Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους τελευταία με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο η Σαουδική Αραβία επενέβη το 2015, επικεφαλής στρατιωτικής συμμαχίας, για να υποστηρίξει την κυβέρνηση και να αποτρέψει τη νίκη των σιιτών ανταρτών Χούθι, προσκείμενων στο Ιράν.
Η απόφαση για το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία –εάν επιβεβαιωθεί– ακολουθεί την παράταση, για άλλους δύο μήνες, της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός στην Υεμένη. Ο Τζο Μπάιντεν εξήρε χθες τη «θαρραλέα ηγεσία» του Ριάντ ως προς αυτό.
Ακολουθεί επίσης την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, έπειτα από μήνες αναμονής και απογείωσης των τιμών, κάτι που εκλήφθηκε ως ανταπόκριση στις εκκλήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών.