Η Δύση μελετά το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους Ρώσους ολιγάρχες να… παρακάμψουν με το αζημίωτο τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοί τους. Τί θα πρέπει να κάνουν; Να δώσουν χρήματα από τις περιουσίες τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου.
Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Καναδά και υπουργός Οικονομικών, Κρίστια Φρίλαντ, έριξε την ιδέα στο τραπέζι την περασμένη εβδομάδα κατά την διάρκεια συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G-7 στην Γερμανία, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph».
Η Φρίλαντ μίλησε για το ζήτημα αφού κάποιοι από τους ολιγάρχες επικοινώνησαν μαζί της. Η Καναδή πολιτικός είχε αναπτύξει σχέσεις με ορισμένους από αυτούς στην εποχή που ήταν ανταποκρίτρια των Financial Times και άλλων ΜΜΕ σε Μόσχα και Κίεβο, προτού ασχοληθεί με τα κοινά.
Σύμφωνα με το Associated Press, αξιωματούχος που γνωρίζει καλά τί ειπώθηκε, ανέφερε πως η ουκρανική πλευρά είναι ενήμερη για την πρόταση. Η ίδια πηγή ανέφερε πως την Δύση την ενδιαφέρει να έχει ορισμένους από τους σημαντικότερους ολιγάρχες να κινούνται ουσιαστικά εναντίον του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ παράλληλα θα βοηθούν οικονομικά μια χώρα που το έχει ανάγκη. Στο παρελθόν, ο δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Τίνκοφ, είχε πει πως οι πλούσιοι της Ρωσίας δεν συμφωνούν με τον πόλεμο.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Κομισιόν, έχουν «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2017 μια μελέτη του αμερικάνικου National Economic Bureau υπολόγισε τις περιουσίες των ολιγαρχών σε περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Κύπρος.
Η πώληση της Τσέλσι δείχνει τον… δρόμο
Η πώληση της Τσέλσι, στο μεταξύ, δείχνει τον δρόμο για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η πρόταση της Κρίστια Φρίλαντ. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλλε οικονομικές κυρώσεις κατά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και το κλαμπ άρχισε να λειτουργεί με ειδική άδεια. Τότε ο Ρώσος επιχειρηματίας αποφάσισε να πουλήσει τον σύλλογο, αλλά η διαδικασία επιταχύνθηκε μονάχα αφότου ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή του πως θέλει τα χρήματα να δοθούν για τα θύματα του πολέμου.
Για το ύψος της επένδυσης – πέντε δισεκατομμύρια ευρώ – που έκανε το επενδυτικό γκρουπ με επικεφαλής τον Αμερικανό επιχειρηματία, Τοντ Μπόλι, καθώς και των ελέγχων που έπρεπε να γίνουν η μεταβίβαση της Τσέλσι έγινε πολύ γρήγορα. Πριν από μερικές ημέρες τόσο η Premier League όσο και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον «άναψαν το πράσινο φως» στην πώληση η οποία αναμένεται να «σφραγιστεί» μέσα στο επόμενο διάστημα.