Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Ιουλίου στην Ελβετία για να συγκεντρωθούν πόροι για τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα ο Ελβετός πρόεδρος από το Νταβός.
Αρχικά, μια διάσκεψη για τις ουκρανικές μεταρρυθμίσεις επρόκειτο να διεξαχθεί την ημερομηνία αυτή στην πόλη του Λουγκάνο, αλλά ο τίτλος και το αντικείμενό της ματαιώθηκαν λόγω της συγκυρίας, δήλωσε ο Ιγκνάσιο Κασίς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Η διάσκεψη για την αποκατάσταση της Ουκρανίας θα είναι αφιερωμένη στη διαδικασία ανοικοδόμησης», επιβεβαίωσε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην οποία ήταν προσκεκλημένοι ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, που αναμενόταν στο Νταβός αλλά η άφιξή του καθυστέρησε λόγω προβλημάτων μεταφοράς.
Οι λεπτομέρειες για τους μελλοντικούς συμμετέχοντες στη διάσκεψη είναι προς το παρόν άγνωστες. Έχει σταλεί πρόσκληση σε σχεδόν 40 ηγέτες, αλλά αυτή θα πρέπει να θίξει κυρίως το θέμα των συνεισφορών που έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως και των μελλοντικών από την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ελβετός πρόεδρος.
Ο αρχηγός του κράτους διευκρίνισε επίσης ότι θα συμμετάσχει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να διευκρινίσει υπό ποια μορφή.
Η Ρωσία «κατέστρεψε τους δρόμους, τις υποδομές, κάνει τα πάντα για να καταστήσει αδύνατη τη ζωή στην Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ κατά την ομιλία του, εκτιμώντας το κόστος αυτών των καταστροφών στα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Ουκρανός ηγέτης κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα για την κινητοποίηση οικονομικής βοήθειας, κρίσιμης για την ανοικοδόμηση».
Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί στις υποδομές, που καταστράφηκαν από τον πόλεμο, στην οικονομία, τα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά θέματα, και περιλαμβάνει την κινητοποίηση κεφαλαίων μέσω πρόσκλησης για δωρεές, δήλωσε επίσης ο Ιγκνάσιο Κασίς.
Δεν θα σταλούν κεφάλαια στην Ουκρανία, είπε επίσης ο Ελβετός πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος αυτά τα κεφάλαια να πέσουν σε λάθος χέρια» και τονίζοντας τη σημασία «να ελέγχεται η εκταμίευση των κεφαλαίων».