Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας υπέγραψε την αίτηση ένταξης για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι πρέπει να εγκαταλείψει το καθεστώς ουδετερότητας, ύστερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Έτσι, όπως μετέδωσε το Reuters, η αίτηση πέρασε με 188 ψήφους υπέρ και 8 κατά, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Μάτι Βανχάνεν, ενώ θα υποβληθεί επίσημα την Κυριακή 23 Μαΐου
Ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο τόνισε χαρακτηριστικά ότι η απόφαση δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς επειδή «υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη». «Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν θα αλλάξει τον βασικό μας τρόπο σκέψης ότι θα επιζητούμε πάντα ειρηνικές λύσεις και είμαστε ένα έθνος που αγαπά την ειρήνη που θα αναζητήσει πρώτα και κύρια διπλωματικές λύσεις σε κάθε σύγκρουση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης.
Έντονες διαφωνίες
Παρά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση της Φινλανδίας, υπήρξαν έντονες αντιρρήσεις στη χώρα, για αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Οι πολέμιοι της αίτησης περιελάμβαναν ορισμένους βουλευτές από την Αριστερή Συμμαχία, μέρος του πεντακομματικού συνασπισμού της Φινλανδίας, ανάμεσά τους ο Μάρκους Μουσταγιάρβι που αμφισβήτησε την απόφαση με αντιπρόταση με αποτέλεσμα να τεθεί σε ψηφοφορία.
«Τα σύνορά μας θα γίνουν τα σύνορα μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας και της Ρωσίας. Οι νέες εντάσεις δεν θα αποτελούσαν κίνδυνο μόνο κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, αλλά μάλλον μια νέα και μόνιμη προϋπόθεση της εξωτερικής μας πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας», είπε.
Σημειώνεται, ότι νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, υπέγραψε σε ζωντανή μετάδοση, την αντίστοιχη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ για την χώρα της.
Μάλιστα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες, τόνισε πως η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν