Επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπέλυσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας την ότι έχει μετατραπεί σε έναν επιθετικό παίκτη. Οι δηλώσεις του έγιναν σήμερα, Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που διεξήχθη στη Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν
«Εκείνοι (Οι Ουκρανοί) προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να τονίσουν με κάθε τρόπο την επιθυμία να γίνουν μέλος της ΕΕ. Εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες ως προς το πόσο αθώα είναι αυτή η επιθυμία του Κιέβου, δεδομένου ότι η ΕΕ έχει μετατραπεί από μια παραγωγική και οικονομική πλατφόρμα σε έναν επιθετικό και φιλοπόλεμο παράγοντα που επιδεικνύει ήδη τις φιλοδοξίες του πολύ πιο πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε ο Λαβρόφ.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο ρώσο διπλωμάτη και όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η Ουκρανία, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του ηγέτη της, έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να αποκτήσει στάτους ουδετερότητας και να μην προσχωρήσει σε κανένα μπλοκ.
Εκτίμησε πως «η επιθυμία του Κιέβου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανώδυνη».
Ο Λαβρόφ κατηγόρησε ευρύτερα τους Ευρωπαίους ότι σπεύδουν «ακριβώς στον δρόμο που έχει ήδη χαράξει το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας έτσι την τάση συγχώνευσης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και θα αποτελέσουν, στην πραγματικότητα, παράρτημα» του ΝΑΤΟ, είπε, στον κήπο μιας επίσημης κατοικίας, διακοπτόμενος από τις κραυγές των παγωνιών.
Κατήγγειλε παράλληλα τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μετέβη στην Ινδία στα τέλη Απριλίου για μια επίσκεψη που είχε σκοπό την ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών με τη χώρα αυτή που επιδεικνύει την ουδετερότητά της απέναντι στη σύγκρουση.
«Η έκβαση του πολέμου (στην Ουκρανία) δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον της Ευρώπης, αλλά θα επηρεάσει βαθιά και την περιοχή του Ινδικού και του Ειρηνικού» ωκεανού, είχε πει.
Η Μόσχα βλέπει την Ατλαντική Συμμαχία, παλιό εχθρό της κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ως υπαρξιακή απειλή και αιτιολόγησε την επίθεσή της στην Ουκρανία επικαλούμενη τις ατλαντικές φιλοδοξίες του Κιέβου και την πολιτική και τη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης στη γειτονική της χώρα.
Η Ρωσία πολλαπλασιάζει επίσης τα χτυπήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επέβαλε σειρά κυρώσεων χωρίς προηγούμενο στη Μόσχα και επιδεικνύει την υποστήριξή της στην Ουκρανία.
Νέα στρατιωτική βοήθεια 500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Μπορέλ
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει περαιτέρω 500 εκατομμύρια ευρώ στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας επίσης ότι είναι πεπεισμένος πως μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός των ερχόμενων ημερών για να συμφωνηθεί ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη βόρεια Γερμανία, ο Μπορέλ σημείωσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η στρατιωτική υποστήριξη θα προορίζεται για βαριά όπλα, όπως άρματα μάχης και πυροβολικό και θα αυξήσει το ύψος της βοήθειας της ΕΕ σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Μια νέα ώθηση για στρατιωτική υποστήριξη. (Θα ασκηθεί) περισσότερη πίεση στη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις και συνεχίζοντας τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας και αντιμετωπίζοντας την παραπληροφόρηση» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.
Ο Μπορέλ δήλωσε επίσης ότι είναι αισιόδοξος πως ένα εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε επίσης να συμφωνηθεί τις ερχόμενες μέρες. «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε συμφωνία. Τη χρειαζόμαστε και θα την έχουμε. Οφείλουμε να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το πετρέλαιο από τη Ρωσία» πρόσθεσε. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία στο επίπεδο των πρεσβευτών, τότε, όταν συναντηθούν τη Δευτέρα, οι υπουργοί θα πρέπει να δώσουν την πολιτική ώθηση» κατέληξε.
Οι ρωσικές απειλές σε Φινλανδία και Σουηδία για το ΝΑΤΟ
Είχαν προηγηθεί χθες οι ρωσικές απειλές που διατυπώθηκαν από τον ρώσο διπλωμάτη Dmitry Polyanskiy, ο οποίος μιλώντας στο «Unherd» ανέφερε ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά». Σύμφωνα με τον ίδιο, «εάν υπάρξουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος -ή πιθανός στόχος- για ένα χτύπημα». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ», ενώ έβαλε στο «τραπέζι» ακόμα και τα πυρηνικά όπλα.
Απειλές που προκαλούν ανησυχία στην Ευρώπη για κλιμάκωση της σύγκρουσης, την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία. Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχίζοντας από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στα πλαίσια αυτά, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν». Πρόσθεσε υποστήριξε, επίσης, ότι πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα, «χωρίς να ξεχάσει, κανείς τι συνέβη -διότι αυτό είναι αδύνατον- αλλά και με την προοπτική να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον».