Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον πυρομαχικά πυροβολικού, ραντάρ και άλλον εξοπλισμό, ωστόσο προειδοποίησε ότι τα στρατιωτικά κονδύλια για το Κίεβο «έχουν πρακτικά εξαντληθεί» σε μια προσπάθεια να πιέσει το Κογκρέσο να εγκρίνει έξτρα πόρους.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η αξία της νέας στρατιωτικής βοήθειας ανέρχεται σε 150 εκατομμύρια δολάρια. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό.

Ο Μπάιντεν ζήτησε παράλληλα από το Κογκρέσο να εγκρίνει τα κονδύλια 33 δισεκ. δολαρίων για να δοθεί βοήθεια στο Κίεβο, κάτι που όπως είπε «απαιτείται για την ενίσχυση της Ουκρανίας στο πεδίο των μαχών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ:

«Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν την ισχυρή υποστήριξη προς τον γενναίο ουκρανικό λαό καθώς υπερασπίζονται την πατρίδα τους εναντια στη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας. Ανακοινώνω ακόμη ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που θα παρέχει περαιτέρω πυρομαχικά πυροβολικού, ραντάρ κι άλλον εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει έναν ιστορικό αριθμό πακέτων στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και σε μεγάλη ταχύτητα. Στέλνουμε όπλα και εξοπλισμό που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο απευθείας στην πρώτη γραμμή του μετώπου όπου οι Ουκρανοί μάχονται για την ελευθερία τους. Η υποστήριξη των ΗΠΑ, μαζί με τη συνδρομή των συμμάχων και εταίρων μας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να νικήσει η Ουκρανία τη μάχη για το Κίεβο και να περιορίσει τους στόχους του Πούτιν στον πόλεμο.

Με τη σημερινή ανακοίνωση, η κυβέρνηση μου έχει σχεδόν εξαντλήσει τους πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Προκειμένου η Ουκρανία να πετύχει στην επόμενη φάση του πολέμου, οι διεθνείς εταίροι της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας ώστε να μην σταματήσει η ροή των όπλων και των πυρομαχικών που της παρέχονται. Το Κογκρέσο πρέπει γρήγορα να εγκρίνει τα απαιτούμενα κονδύλια ώστε να ενισχυθεί η Ουκρανία στα πεδία των μαχών, αλλά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».