Η διαμάχη για την προέλευση του γλυκού με τη μαρέγκα, την κρέμα και τα φρούτα του δάσους, λύθηκε χάρη στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης. Στην τελευταία ηλεκτρονική έκδοσή του αναφέρει ότι η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για «Πάβλοβα» εμφανίζεται στη Νέα Ζηλανδία το 1927.
Το πρόβλημα παρουσιάστηκε επειδή η συνταγή αυτή, που περιέχεται σε ένα βιβλίο με τίτλο «Davis Dainty Dishes» (Εκλεκτά εδέσματα του Ντέιβις), αφορά ένα ζελέ με πολλά επίπεδα διαφορετικού χρώματος. Όμως οι Νεοζηλανδοί επιμένουν ότι και η εκδοχή με τη μαρέγκα είναι δικό τους εφεύρημα και πως οι συνταγές εμφανίζονται σε βιβλία ζαχαροπλαστικής του 1928 και του 1929.
Το γλυκό φέρει το όνομα της ρωσίδας μπαλαρίνας Αννας Πάβλοβα, η οποία επισκέφθηκε τις δυο χώρες στη δεκαετία του ’20.
Στη Νέα Ζηλανδία μάλιστα έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 21 συνταγές για «Πάβλοβα» σε δικά τους βιβλία μαγειρικής ως το 1940, τη χρονιά που εμφανίζονται οι πρώτες αυστραλέζικες συνταγές.
Οι Αυστραλοί, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως η πρώτη συνταγή για «Πάβλοβα» καταγράφηκε το 1935 από τον Μπερτ Σάκς, από το Περθ.