Ο Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζει νέες εκκαθαρίσεις στην Κίνα με το πρόσχημα της διαφθοράς, οπότε ξεκίνησε να κατασκευάζει γκούλαγκ που παραπέμπουν στον «Μεγάλο αδερφό» του Όργουελ.
Τα κτήρια θα λειτουργήσουν ως κέντρα κράτησης και μεταξύ άλλων πρέπει να στείλουν το μήνυμα ότι «η ζωή του οποιουδήποτε» βρίσκεται κυριολεκτικά στα χέρια του κράτους. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο χώρος είναι έτσι διαμορφωμένος, ώστε κανείς κρατούμενος να μην πεθαίνει κατά την ανάκριση, αλλά και να μην μπορεί να βάλει τέλος στη ζωή του.
Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του CNN, ο Κινέζος ηγέτης έχει μετατρέψει σε βασικό στοιχείο της διακυβέρνησης του την εκκαθάριση αυτή. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο έχουν μπει από ιδιώτες επιχειρηματίες μέχρι διευθυντές σχολείων και νοσοκομείων – ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη του κόμματος.
Το καθεστώς κράτησης, που ονομάζεται «liuzhi» ή «διατήρηση υπό κράτηση», εφαρμόζεται σε εγκαταστάσεις με φρουρούς όλο το 24ωρο σε κάθε κελί, όπου οι κρατούμενοι μπορούν να κρατούνται έως και έξι μήνες χωρίς να βλέπουν ποτέ δικηγόρο ή μέλη της οικογένειάς τους.
Πώς θα είναι τα νέα γκούλαγκ
Έγγραφα για την κατασκευή ενός κέντρου κράτησης σε μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην πόλη Σιτζουισάν στη βορειοδυτική Κίνα με προϋπολογισμό 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων, αποκάλυψαν πώς μοιάζει το εσωτερικών των κελιών.
Όλα τα κελιά κράτησης, οι αίθουσες ανάκρισης και το ιατρείο πρέπει να έχουν πλήρως επενδεδυμένους τοίχους, ντουλάπια, τραπέζια, καρέκλες και κρεβάτια, με όλες τις άκρες στρογγυλεμένες για λόγους ασφαλείας.
Δεν επιτρέπονται, επίσης, εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια ή πρίζες και τα δάπεδα πρέπει να είναι με αντιολισθητικές επιφάνειες. Όλες οι κρεμαστές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των καμερών παρακολούθησης, των φώτων, των ανεμιστήρων και των μεγαφώνων, πρέπει να ενσωματώνουν «σχέδια κατά του κρεμάσματος». Στα μπάνια, οι νιπτήρες και οι τουαλέτες από ανοξείδωτο χάλυβα πρέπει επίσης να είναι πλήρως επενδεδυμένες, ενώ οι ντουζιέρες και οι κάμερες παρακολούθησης πρέπει να τοποθετούνται στην οροφή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Μάλιστα, ο αρχιτέκτονας Τσεν Τζιαντζούν, ένας αρχιτέκτοντας που ανέλαβε και τοπικό αξίωμα, ισχυρίζεται ότι υποχρεώθηκε να ομολογήσει ψευδώς ότι δωροδοκήθηκε ενώ ήταν υπό το ειδικό καθεστώς κράτησης το 2022, στην πόλη Ξιανγιάνγκ.
Ο ίδιος λέει σε μαρτυρία του ότι τον παρακολουθούσαν εναλασσόμενα ζευγάρια φρουρών όλο το 24ωρο, ότι ήταν υποχρεωμένος να κάθεται όρθιος επί 18 ώρες χωρίς να κινείται ή να μιλάει ενώ όταν έσκυβε έστω και λίγο, οι φρουροί του έκαναν επιπλήξεις.
Στην ανάρτηση του στην πλατφόρμα WeChat ο Τσεν επισύναψε και σκίτσα σε χαρτί τουαλέτας στα οποία αποτύπωσε τη ζωή του υπό το ειδικό καθεστώς του liuzhi.
Σε ποιους θα γίνει εκκαθάριση
Για δεκαετίες, η Κεντρική Επιτροπή για την Επιθεώρηση Πειθαρχίας (CCDI) του κομμουνιστικού κόμματος Κίνας, είχε λειτουργήσει ένα μυστικό, εξωθεσμικό σύστημα κράτησης για την ανάκριση στελεχών του που ήταν ύποπτα για διαφθορά και άλλα παραπτώματα. Οι υπό έρευνα αξιωματούχοι εξαφανίζονταν σε κομματικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία ή άλλες μυστικές τοποθεσίες για μήνες κάθε φορά, χωρίς πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο ή οικογενειακές επισκέψεις.
Το 2018, εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης σχετικά με την εκτεταμένη κακοποίηση, τα βασανιστήρια και την εξαναγκαστική ομολογία, ο Σι Τζινπίνγκ κατάργησε την πρακτική γνωστή ως «shuanggui» ή «διπλός προσδιορισμός», χωρίς, όμως, να καταργήσει τελείως τη λογική της μυστικής κράτησης. Την φαινομενική αλλαγή επιφορτίστηκε να αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Εποπτείας (NSC) που ιδρύθηκε το 2018 στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.
Το νέο καθεστώς έχει απλώσει ένα πολύ ευρύτερο δίχτυ ελέγχων και κρατήσεων στοχεύοντας όχι μόνο τα μέλη του κόμματος, αλλά και οποιονδήποτε ασκεί «δημόσια εξουσία». Με το καθεστώς αυτό η κινεζική κυβέρνηση μπορεί επίσης να θέσει υπό κράτηση άτομα που θεωρείται ότι εμπλέκονται σε υπόθεση δωροδοκίας, όπως επιχειρηματίες που είναι ύποπτοι για δωροδοκία σε αξιωματούχο που βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Μεταξύ των κρατουμένων του liuzhi με υψηλό προφίλ περιλαμβάνονται ο Bao Fan, ένας δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης επενδύσεων, και ο Li Tie, πρώην αστέρας του αγγλικού ποδοσφαίρου της Premier League και προπονητής της εθνικής ομάδας ανδρών της Κίνας που καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης για διαφθορά, τουλάχιστον 127 ανώτερα στελέχη εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών – με τα τρία τέταρτα των συλλήψεων να λαμβάνουν χώρα μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με ανακοινώσεις εταιρειών.