Η Ρωσία θα μποϊκοτάρει σήμερα (4/5) τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφαλείας (ΕΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντανάκλαση της συνεχιζόμενης ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τους εταίρους της στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.
Ρωσική διπλωματική πηγή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, εξήγησε ότι η απόφαση της Μόσχας οφείλεται στην κρίση στην Ουκρανία.
Δυτικός διπλωμάτης είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν θυμάται να υπήρξε καμία άλλη περίπτωση που η Ρωσία απείχε από εργασίες του ΣΑ του ΟΗΕ μετά την έναρξη της εισβολής του στρατού της στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.
Η ετήσια άτυπη σύνοδος ΣΑ/ΕΠΑ είχε να διεξαχθεί από το 2019, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Σήμερα, αναμένεται να καταπιαστεί με την αλληλεπίδραση της ΕΕ και του ΟΗΕ στις χώρες όπου διεξάγουν παράλληλες επιχειρήσεις οι δύο οργανισμοί, όπως η Βοσνία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μαλί.
Την ΕΠΑ συγκροτούν πρεσβευτές των 27. Μετά τη Νέα Υόρκη, θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με διπλωμάτη.
Από την έναρξη του πολέμου, οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και χώρες ή ομάδες χωρών στον ΟΗΕ δεν έχουν πάψει να επιδεινώνονται. Η Ρωσία, κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας με δικαίωμα βέτο, αποκλείστηκε από διάφορα φόρα του ΟΗΕ, ιδίως από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η χώρα της οποίας ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάιο, διαβεβαίωσε ότι οι συνεδριάσεις θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε ικανοποίηση διότι το ΣΑ έχει καταγράψει κατά την άποψή της «εξαιρετική επιτυχία» στην προσπάθεια να υπάρξει «απομόνωση της Ρωσίας» από τα τέλη του Φεβρουαρίου. Πρόκειται για «σημαντική επιτυχία», επέμεινε. «Καταφέραμε (…) να καταδικαστεί η Ρωσία στη Γενική Συνέλευση», υπενθύμισε. Στα τέλη Φεβρουαρίου, χάρη στο δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει, η Μόσχα μπόρεσε να αποφύγει ανάλογη καταδίκη στο ΣΑ.
«Η Ρωσία είναι απομονωμένη στο Συμβούλιο Ασφαλείας» και «κάθε φορά που διεξάγουμε συζήτηση» που την αφορά, «βρίσκεται στην άμυνα» και «θα συνεχίσουμε να την κρατάμε στην άμυνα ωσότου βάλει τέλος στη βάρβαρη επίθεσή της εναντίον του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ.