Η Ευρώπη ζει «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου», δηλώνει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern και τονίζει ότι «στο Κρεμλίνο πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ακόμη ότι η κατάσταση θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία».
Προειδοποιεί δε σε δραματικό τόνο για τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία. Αναφερόμενος στο δυναμικό των ρωσικών πυρηνικών όπλων και στις απειλές του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, ο καγκελάριος τονίζει ότι «ενόψει του πολέμου, πρέπει να ληφθούν όλα υπ’ όψιν και δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες σε ό,τι αφορά τον Πούτιν». Καθήκον της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνει, είναι να αποτρέψει τη χρήση τέτοιων όπλων.
«Αυτός είναι και ο λόγος που οι αποφάσεις απαιτούν μυαλό σε εγρήγορση. Δεν πρέπει να ενεργούμε βιαστικά, με την ελπίδα ότι τα πράγματα δεν θα είναι και τόσο άσχημα. Είναι όμως κυριολεκτικά ζήτημα ζωής ή θανάτου», αναφέρει ο Όλαφ Σολτς και προσθέτει ότι «διεθνώς, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια επικίνδυνη, ακόμη και δραματική κατάσταση». Ο ίδιος επισημαίνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι πολλοί φοβούνται ότι ο πόλεμος θα επεκταθεί και στις χώρες της ΕΕ.
Εξάλλου, ο καγκελάριος υπόσχεται για μία ακόμη φορά ότι η Ουκρανία θα έχει τη γερμανική στήριξη μέχρι να αποσυρθούν πλήρως τα ρωσικά στρατεύματα και υπογραμμίζει ότι η ίδια η Ουκρανία θα αποφασίσει για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας.
«Μόνο η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί την ειρήνη με τη Ρωσία, κανείς άλλος. Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη μακριά από κάτι τέτοιο. Αλλά δεν θα αποφασίσουν άλλοι για λογαριασμό της Ουκρανίας», αναφέρει ο καγκελάριος και επαινεί ιδιαίτερα την αντίσταση των Ουκρανών στη ρωσική εισβολή, «με γενναιότητα και εξυπνάδα».
«Το γεγονός ότι ο ουκρανικός λαός είναι ενωμένος εναντίον του εισβολέα αποτελεί μεγάλο πολιτειακό επίτευγμα του προέδρου Ζελένσκι», εκτιμά.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Όλαφ Σολτς παίρνει για μία ακόμη φορά αποστάσεις από τον προκάτοχό του Γκέρχαρντ Σρέντερ, τονίζοντας ότι δεν έχει «ούτε επικοινωνία ούτε σχέση» μαζί του. «Έχει μια δική του ζωή και αυτή η ζωή είναι ιδιότυπη», λέει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη σχέση του πρώην καγκελάριου με το ρωσικό καθεστώς.
Το Βερολίνο θα στηρίξει αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ από Φινλανδία και Σουηδία
Νωρίτερα ο Σολτς διαβεβαίωσε τις πρωθυπουργούς της Φινλανδίας και της Σουηδίας πως η Γερμανία θα στηρίξει ενδεχόμενη αίτηση ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
«Εάν αυτές οι δύο χώρες αποφασίσουν ότι θέλουν να είναι μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μπορούν να βασίζονται στη στήριξή μας, την οποία έχουν και ανεξαρτήτως ένταξης (…) Η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αφορά τις ίδιες τις χώρες και η σχετική συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί επιτόπου», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τις Πρωθυπουργούς της Σουηδίας, Μαγκνταλένα ‘Αντερσον, και της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, στο περιθώριο της «Κυβερνητικής Ημερίδας» που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου, με θέμα την Ουκρανία.
Η κυρία Μάριν από την πλευρά της τόνισε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία άλλαξε εντελώς την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. «Δεν υπάρχει επιστροφή», είπε χαρακτηριστικά η φινλανδή πρωθυπουργός και ανέφερε ότι η χώρα της διαθέτει ισχυρό και σύγχρονο στρατό, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ. «Η Φινλανδία έχει ήδη συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά έφθασε η στιγμή, ενόψει της μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης, να αποφασίσει αν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή θα παραμείνει ανεξάρτητη», πρόσθεσε η Σάνα Μάριν και ευχαρίστησε τον γερμανό καγκελάριο για την «ηγετική στάση του» στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η κυρία ‘Αντερσον από την πλευρά της Σουηδίας δήλωσε ότι η νέα κατάσταση ασφάλειας απαιτεί στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Βαλτικής Θάλασσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των διατλαντικών εταίρων. Η κυβέρνησή της αναμένεται να παρουσιάσει ανάλυση των θεμελιωδών πολιτικών ασφάλειας στις 13 Μαΐου. Σε αυτές ενδέχεται να περιλαμβάνεται και η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», τόνισε η Μαγκνταλένα ‘Αντερσον.