Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τη Δύση – τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ειδικότερα – ότι στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.
Αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται πραγματικά να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, τότε θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν στάση και να σταματήσουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και πολεμοφόδια, υποστήριξε ο Λαβρόφ στη συνέντευξη, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές της Ουκρανίας όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες και έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στη Ρωσία. Ανάμεσα τους είναι περίπου 120.000 ξένοι υπήκοοι που απομακρύνθηκαν από τις αυτοανακυρηχθείσες Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Σε άλλη συνέντευξή του, στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya, ο Λαβρόφ υποστήριξε πως οι αποστολές εξοπλισμού άλλων κρατών προς την Ουκρανία αποτελούν στόχο επίθεσης από πλευράς της Ρωσίας «διότι αυτά τα όπλα δίνονται σ’ ένα καθεστώς το οποίο διεξάγει πόλεμο στους ίδιους τους πολίτες του στα ανατολικά της χώρας», τόνισε.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έδωσε έμφαση στο ότι η «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι απάντηση στα όσα έκανε το ΝΑΤΟ στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, προετοιμάζοντας τους Ουκρανούς ώστε να τηρούν επιθετική στάση προς τη Ρωσία. «Τους προμήθευσαν με επιθετικά όπλα, εξοπλιστικά συστήματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν σε ρωσικό έδαφος. Φτιάχτηκαν στρατιωτικές βάσεις, ακόμη και στη Θάλασσα του Αζόφ. Δεκάδες στρατιωτικές ασκήσεις έγιναν και πολλές από αυτές σε ουκρανικό έδαφος με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ. Η πλειονότητα, δε, αυτών των ασκήσεων είχαν ως στόχο να πλήξουν τα συμφέροντα της Ρωσίας. Οπότε, ο στόχος αυτής της επιχειρήσεις είναι να εξασφαλίσουμε πως αυτά τα σχέδια δεν θα πραγματοποιηθούν», είπε.