Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρθηκε για τις επιθέσεις με ρωσικούς πυραύλους που δέχθηκε το Κίεβο στη διάρκεια της Πέμπτης (28/4). Υπογράμμισε πως είναι η απόδειξη ότι η χώρα του δεν μπορεί να εφησυχάσει.

«Η Μόσχα υποστήριξε ότι σταμάτησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη. Ωστόσο, ο βομβαρδισμός των υπερασπιστών της πόλης συνεχίζεται. Αυτό είναι ένα έγκλημα πολέμου που ο ρωσικός στρατός διαπράττει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου. Η πολιορκία της Μαριούπολης δεν σταμάτησε ούτε όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ βρισκόταν για διαπραγματεύσεις στη Μόσχα!», τόνισε ο Ζελένσκι και συνέχισε:

«Και σήμερα… Αμέσως μετά το τέλος των συνομιλιών μας (με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες) στο Κίεβο, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη. Πέντε πύραυλοι. Αυτό αναμφίβολα λέει πολλά για τη Ρωσία και ποια είναι η πραγματική της άποψη για τους διεθνείς θεσμούς. Λέει πολλά για την προσπάθεια που κάνει η ηγεσία της Ρωσίας προκειμένου να ταπεινώσει τον ΟΗΕ και όλα όσα πρεσβεύει ο οργανισμός. Οπότε, είναι απαραίτητη μια σκληρή απάντηση».

Ο Ζελένσκι ακολούθως υποστήριξε πως δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. «Οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία – στο Κίεβο, στο Φάστιβ, στην Οδησσό και σε άλλες πόλεις – αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά πως δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως τέλειωσε ο πόλεμος. Ακόμη πρέπει να παλέψουμε, να πολεμήσουμε. Πρέπει να διώξουμε τους εισβολείς».

Το «ευχαριστώ» στις ΗΠΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος επίσης ευχαρίστησε τις ΗΠΑ στο διάγγελμά του για τη βοήθεια που παρέχει, τόσο στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική. «Η υποστήριξη από τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη», είπε και πρόσθεσε: «Μαζί, μπορούμε σίγουρα να σταματήσουμε τη ρωσική επίθεση και να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά την ελευθερία της Ευρώπης».

Συμπλήρωσε λέγοντας: «Κάθε φορά που επικοινωνώ με τους εταίρους και τους συμμάχους μας δίνω έμφαση στα όπλα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ουκρανία. Συγκεκριμένους τύπους όπλων που έχουμε ανάγκη και πότε τα έχουμε ανάγκη, γιατί αυτά τα όπλα είναι η σωτηρία όχι μόνο του λαού μας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Ευχαριστώ και αυτούς τους συνεταίρους που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα και προσπαθούν να πείσουν και άλλους».

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/3064288877154801