Σύμφωνα με τον κρατικό Διαδικτυακό ενημερωτικό ιστοτόπο Cubadebate της Κούβας, ο αρχές της χώρας μετέτρεψαν τη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε έναν υπήκοο Σαλβαδόρ ο οποίος είχε καταδικαστεί για την δολοφονία ενός Ιταλού τουρίστα στην διάρκεια της εκστρατείας βομβιστικών επιθέσεων στη χώρα το 1997-1998 σε ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Το ανώτατο δικαστήριο εξέτασε αυτή την εβδομάδα την έφεση του Ραούλ Ερνέστο Κρους Λεόν στην απόφαση να του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών για «τρομοκρατία με αδιάλειπτη συνέχεια».

«Το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του να μετατρέψει την πρωτόδικη ποινή σε ποινή κάθειρξης 30 ετών, την μέγιστη που μπορούσε να επιβληθεί», σύμφωνα με το Cubadebate.

Σημειώνεται ότι η Κούβα δεν έχει προχωρήσει στην εκτέλεση κανένα θανατοποινίτη από το 2003, όταν τρεις άνδρες είχαν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για την πειρατεία ενός πλοίου με στόχο να μεταβούν στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο μετέτρεψε τις ποινές όλων όσοι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο σε ποινές φυλάκισης το 2008, με την εξαίρεση όσων είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Κρους Λεόν, 39 ετών, ομολόγησε ότι είχε τοποθετήσει βόμβες σε έξι ξενοδοχεία και τουριστικού ενδιαφέροντος τοποθεσίες το 1997 και το 1998, σκοτώνοντας ένα Ιταλό τουρίστα και τραυματίζοντας αρκετούς ανθρώπους. Η Κούβα είχε κατηγορήσει τότε το Εθνικό Ίδρυμα Κουβανοαμερικανών, που εδρεύει στο Μαϊάμι (οργάνωση εξορίστων που εχθρεύεται την κυβέρνηση Κάστρο) ότι οργάνωσε 15 βομβιστικές επιθέσεις σε 18 μήνες, κάτι που η οργάνωση αρνήθηκε.

Ο Κρους Λεόν είχε καταθέσει στην δίκη του ότι τον στρατολόγησε ο Σαλβαδοριανός Φρανσίσκο Τσάβες Αμπάρκα, που βρίσκεται πλέον κρατούμενος στην Κούβα, μετά τη σύλληψή του από τις αρχές της Βενεζουέλας τον Ιούλιο και την απέλασή του. Άλλοι δύο συλληφθέντες βομβιστές από τη Γουατεμάλα ενέπλεξαν επίσης τον Τσάβες Αμπάρκα.

Ο ίδιος ο Τσάβες Αμπάρκα έκτοτε ομολόγησε την ενοχή του σε πολλές από τις βομβιστικές επιθέσεις και κατονόμασε από την πλευρά του, τον πρώην πράκτορα της CIA Λουίς Ποσάδα Καρίλες, κουβανοαμερικανό που φέρεται αναμεμιγμένος σε δεκάδες βίαιες ενέργειες εναντίον της Κούβας, ως τον άνθρωπο που τον προσέλαβε.