«Η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να διεξάγει άλλον πόλεμο για χρόνια λόγω των καταστροφικών απωλειών σε άρματα μάχης, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό στον μέτωπο της Ουκρανίας, δήλωσαν αμυντικοί εμπειρογνώμονες. «Θα χρειαστούν χρόνια για τη Ρωσία για να ανακατασκευάσει τα αποθέματά της», σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν θα δυσκολευτεί στο Ντονμπάς επειδή τα ζωτικά «αποθέματα έχουν αρχίσει να μειώνονται» δήλωσε ο αναλυτής Mark Cancian στους Times. Ο κατεστραμμένος εξοπλισμός του Κρεμλίνου ανέρχεται πλέον σε 939 άρματα μάχης, 185 αεροπλάνα, 155 ελικόπτερα, 421 μονάδες πυροβολικού και οκτώ πλοία, εκτίμησε σήμερα το πρωί ο ουκρανικός στρατός.

Το Κίεβο εκτιμά ότι οι δυνάμεις του έχουν πλέον σκοτώσει 22.400 Ρώσους στρατιώτες, από 22.100 χθες.

Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο της Ουκρανίας

Αποθέματα από τη Σοβιετική Ένωση που μπορεί να είναι άχρηστα

Ο στρατιωτικός αναλυτής Χένρι Μπόιντ από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών δήλωσε ότι ο Πούτιν μπορεί ακόμη να αντλήσει από τις σημαντικές, από τη σοβιετική εποχή, εφεδρικές δυνάμεις που είναι σταθμευμένες σε όλη τη Ρωσία. Αλλά οι περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες θα μπορούσαν να μην είναι σε θέση να τις χρησιμοποιήσουν, πρόσθεσε.

Ο κ. Boyd δήλωσε στην εφημερίδα: «Διατηρούν μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και πυροβολικού της σοβιετικής εποχής. Μπορείτε πιθανώς να αντισταθμίσετε από την άποψη του καθαρού αριθμού με την επανενεργοποίηση παλαιότερων συστημάτων, αλλά υπάρχει ένα ερωτηματικό σχετικά με το αν θα έχουν τα πληρώματα για να επανδρώσουν τα οχήματα και αν έχουν, αν έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση».

Τα άσχημα νέα για τη Μόσχα έρχονται καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη στροφή της προς την ανατολική Ουκρανία, όπου έχει σημειώσει μεγαλύτερη στρατιωτική επιτυχία από ό,τι αλλού στη χώρα.

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Το Ντονμπάς θα είναι ένα δύσκολο καρύδι για τους Ρώσους»

Αλλά ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου James Heappey προειδοποίησε χθες ότι «το Ντονμπάς θα είναι ένα δύσκολο καρύδι για τους Ρώσους να σπάσουν». Ο κ. Heappey πρόσθεσε ότι οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πλέον ισοδύναμες.

Έγινε επίσης πρωτοσέλιδο χθες όταν υποστήριξε το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιτίθεται σε στόχους εντός της Ρωσίας χρησιμοποιώντας βρετανικό εξοπλισμό.

Δήλωσε στο Times Radio: «Είναι απολύτως νόμιμο για την Ουκρανία να στοχεύει στο βάθος της Ρωσίας προκειμένου να διαταράξει την υλικοτεχνική υποδομή που αν δεν διακοπεί θα συμβάλει άμεσα σε θάνατο και σφαγή στο ουκρανικό έδαφος.

Υπάρχουν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν εξοπλισμό που έχουν εισαγάγει από άλλες χώρες- όταν χρησιμοποιούνται αυτά τα κομμάτια του εξοπλισμού τείνουμε να μην κατηγορούμε τη χώρα που το κατασκεύασε, κατηγορούμε τη χώρα που πυροβόλησε».