Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι τα στρατεύματα της Ρωσίας θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση την οποία επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Business Insider.

Όπως επισημαίνεται, το στοιχείο αυτό φαίνεται να κλονίζει τον προγραμματισμό του ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θέλει πάση θυσία να ανακοινώσει μια έστω συμβολική νίκη στην Ουκρανία στην επέτειο της νίκης της Ρωσίας κατά των Ναζί, στις 9 Μαΐου.

Το κύριο πρόβλημα των Ρώσων, αναφέρεται στην έκθεση της Συμμαχίας, είναι η αδυναμία αύξησης της αποτελεσματικότητας στις μάχες.

Επιπλέον, το Business Insider επικαλείται γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί κατάληψης της Μαριούπολης.

Τα ρωσικά στρατεύματα, εκτιμούν λοιπόν οι ειδικοί του ΝΑΤΟ, μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να επεκτείνουν τα εδάφη που ελέγχουν στο Ντονμπάς.

Διάφορες αναφορές στην έκθεση, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες από δυτικές υπηρεσίες, κάνουν λόγο ακόμη και για προβλήματα στον ανεφοδιασμό των Ρώσων με καύσιμα.

Η ουκρανική πλευρά, ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτές οι πληροφορίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή, επειδή δεν είναι σαφές εάν και σε ποιον βαθμό οι Ρώσοι μπορούν να φέρουν ενισχύσεις.

Το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφάλειας επισήμανε σήμερα, αναφέρει το Business Insider, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να δημιουργήσει νέους πόρους και αποθέματα εντός των προσεχών δύο έως τεσσάρων εβδομάδων, ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να πιστεύει κανείς ότι οι μάχες για το Ντονμπάς θα είναι οι τελευταίες και οι αποφασιστικές για τον πόλεμο.

Wendy Sherman / Γουέντι Σέρμαν

ΗΠΑ: Η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στόχους της στην Ουκρανία

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε από την πλευρά της ότι η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στόχους της στην Ουκρανία και ότι οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας έχουν συμβάλλει προς τούτο.

«Αυτό που στοχεύουμε είναι μια στρατηγική αποτυχία του (Ρώσου προέδρου) Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κρεμλίνου. Και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει ήδη – ό,τι κι αν συμβεί… η Ουκρανία θα επιβιώσει», είπε η Σέρμαν σε σημερινή εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Friends of Europe (Φίλοι της Ευρώπης) στις Βρυξέλλες.

«Ο Πούτιν αντιμετωπίζει μια στρατηγική αποτυχία λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί λόγω του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου που θα έχει αυτό», είπε η Σέρμαν.

«Έχουμε εκατοντάδες αμερικανικές εταιρείες, κυριολεκτικά, που έχουν φύγει από τη Ρωσία και δεν επιστρέφουν. Συνεπώς, οι επιπτώσεις είναι πολύ ευρύτερες. Θα υπάρξει στρατηγική αποτυχία. Ο Πούτιν έχει γίνει ένας παρίας στον κόσμο», είπε.

Η Σέρμαν συμπλήρωσε ότι αν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις κατά του πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να αποφύγουν τυχόν αυξήσεις τιμών που θα βοηθούσαν τα οικονομικά της Ρωσίας.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν ήδη ωθήσει τη Ρωσία στη βαθύτερη οικονομική κρίση της από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, σύμφωνα με το Reuters.