O πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα στάθηκε στη μάχη που δίνουν οι Ουκρανοί για όλη την Ευρώπη και ανέλυσε τί συζήτησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα. Μίλησε και για τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ανατολής και του Νότου, αλλά και για την ανάγκη για όπλα.
«Καλωσορίσαμε τον φίλο της Ουκρανίας και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Κάναμε ένα ακόμη βήμα προς την ειρήνη. Κάθε τέτοια επίσκεψη, απλά υπογραμμίζει πόσο παράλογα ήταν τα σχέδια της Ρωσίας να καταλάβει τη χώρα μας. Τρεις μέρες; Πέντε μέρες; Μέσα σε πόσες μέρες σχεδίαζαν οι εισβολείς να πάρουν τον έλεγχο όλης της Ουκρανίας;», τόνισε αρχικά ο Ζελένσκι και συνέχισε:
«56 μέρες μετράμε και υποδεχόμαστε τους καλεσμένους μας στην πρωτεύουσά μας και συζητάμε για το συμφέρον μας. Είχε ιδιαιτέρως λεπτομερείς επαφές με τον Σαρλ Μισέλ για πολλά θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το βασικό ζήτημα, φυσικά, είναι η προστασία του κράτους μας και να διατηρήσουμε ένα σταθερό επίπεδο λειτουργίας όλων των υποδομών και όλων των θεσμών».
Οι τρεις προτεραιότητες
Ακολούθως αναφέρθηκε στο τί συζήτησαν. «Συζητήσαμε τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και επιπλέον κυρώσεις. Επίσης συζητήσαμε και για τη διαδικασία ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε μέγιστη ταχύτητα όταν θα μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Έχουμε ήδη αποδείξει πως το ουκρανικό κράτος και οι θεσμοί του είναι αρκετά αποτελεσματικοί ώστε να αντέξουν ακόμη και έναν πόλεμο. Ήδη κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την ελευθερία στην Ευρώπη όπως δεν έχουν κάνει ποτέ άλλα έθνη. Βλέπω από όλους τους φίλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη διάθεση και τη θέληση να βοηθήσουν την ένταξή μας όσο περισσότερο μπορούν».
«Το τρίτο μεγάλο ζήτημα της συζήτησης μας με τον Σαρλ Μισέλ ήταν η προετοιμασία της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο. Μιλήσαμε για το τί μπορούμε να κάνουμε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις απειλές της επισιτιστικής κρίσης και της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας».
«Η επανεκκίνηση των εξαγωγών των ουκρανικών αγροτικών προϊόντων καθώς και το να μπλοκάρουμε την ικανότητα της Ρωσίας να εκβιάζει την Ευρώπη είναι σημαντικές προτεραιότητες για όλους μας σε αυτή την ήπειρο», πρόσθεσε.
«Προτού μιλήσει μαζί μου, ο Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκε την Μποροντιάνκα με την ομάδα του και είδαν με τα μάτια τους τί έκαναν οι εισβολείς στη γη μας. Την καταστροφή που προκάλεσαν. Οι φίλοι μας έβγαλαν έναν σωστό συμπέρασμα: “δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη”. Θα κάνουμε τα πάντα για λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οποιονδήποτε ευθύνεται για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν. Η σύγχρονη τεχνολογία, άλλωστε, βοηθάει πολύ για να ξεκαθαριστούν πολλά πράγματα. Κάθε επώνυμο, κάθε διεύθυνση, κάθε τραπεζικό λογαριασμό – θα τα βρούμε όλα».
Παράλληλα, ζήτησε να επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και ανέφερε πως η χώρα θα πρέπει να αναγνωριστεί ως κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατίας και «ο ρωσικός στρατός πρέπει να χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση».
Επιπλέον, ανέφερε πόσο σημαντικό και «δυνατό» μήνυμα στέλνει στη Ρωσία η επιστροφή των διπλωματικών αποστολών στο Κίεβο. «Τους δείχνει πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το τέλος του πολέμου», τόνισε.
Όσο για την κατάσταση στα μέτωπα της Ανατολής και του Νότου της Ουκρανίας, ανέφερε πως «παραμένει σοβαρή». «Οι εισβολείς δεν έχουν σταματήσει από την προσπάθειά τους να πετύχουν κάποιες νίκες μέσα από μια μαζική έφοδο. Τουλάχιστον, τώρα, έχουν κάτι για να “ταΐσουν” την προπαγάνδα τους».
Σημείωσε, δε, πως βλέπει στη Δύση μια αλλαγή στη στάση της. «Πλέον, αντιλαμβάνονται καλύτερα τις ανάγκες μας για όπλα. Τί χρειαζόμαστε ακριβώς και πότε. Δουλεύουμε ακατάπαυστα προκειμένου να εφοδιάσουμε το στρατό μας με τα κατάλληλα όπλα», συμπλήρωσε.