Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οργανώσει διεθνή σύνοδο δωρητών την 5η Μαΐου για να εξασφαλιστεί «η νίκη της Ουκρανίας» στον πόλεμο με τη Ρωσία, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χθες Μεγάλη Τετάρτη (20/4) στο Κίεβο.
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία διότι θέλουμε τη νίκη της Ουκρανίας», τόνισε ο κ. Μισέλ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Διευκρίνισε ότι η σύνοδος θα οργανωθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των 27 κρατών μελών και άλλων διεθνών παραγόντων.
Σκοπός της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας αυτής είναι να συγκεντρωθούν δωρεές για την υποστήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας και της ανοικοδόμησης και της ανάκαμψής της αφού ολοκληρωθεί ο πόλεμος, πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ.
O πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας διαμηνύει – «Αλλάζει το παιχνίδι»
Ο ίδιος είχε ηγηθεί της προσπάθειας ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013. Ο Παύλο Κλίμκιν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ, δύο σχεδόν εικοσιτετράωρα μετά την παράδοση του ερωτηματολογίου ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ δια χειρός του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Τώρτα η Ευρώπη ξυπνά, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για τη δικιά μας ύπαρξη και ασφάλει, όμως, αφορά ταυτόχρονα και την Ευρωποαϊκή Ένωση. Γιατί ο Πούτιν θα προχωρήσει στην Πολωνία, την Δημοκρατία της Τσεχίας, ό,τι μπορεί να αρπάξει, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στο μυαλό του» τονίζει.
Ο Παύλο Κλίμκιν δήλωσε πεπεισμένος ότι το αίτημα του νυν προέδρου της Ουκρανίας για βαρύ οπλικό σύστημα ανατρέπει το παραδοσιακό πολιτικό παιχνίδι.
«Αλλάζει το παιχνίδι γιατί τώρα όλη η Δύση μας υποστηρίζει, χωρίς να φοβάται τις κάθε είδους απειλές του Πούτιν για νέες συγκρούσεις ή πυρηνική σύγκρουση. Μπορούμε να μιλήσουμε με τον Πούτιν, αλλά μόνο από θέση ισχύος» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός ζήτησε παράλληλα από την Ευρώπη ξεκάθαρους ενεργειακούς στόχους.
«Έχει να κάνει με την κατανόηση ότι τώρα είναι η ώρα για επιβολή εμπάργκο στο (ρώσικο) πετρέλαιο, υπάρχει μια ελεύθερη αγορά πετρελαίου, μπορείς να αγοράσεις από παντού, ώστε να στερήσεις από τους Ρώσους την πιθανότητα να λειτουργούν εκβιαστικά» διευκρινίζει.
Αναφερόμενος τώρα στον τομέα των διαπραγματεύσεων, ο πρώην ΥΠΕΞ τόνισε την πεποίθησή του ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν υπό έναν, ωστόσο, σημαντικό όρο.
«Μόλις βρεθούμε σε μια πραγματική θέση ισχύος, μπορούμε να μιλήσουμε μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Πούτιν» λέει και η θέση ισχύος που περιγράφει προσθέτει ότι μπορεί να έρθει με τη βοήθεια της Δύσης, ενώ συνεχίζει ακράδαντα να υποστηρίζει ότι το μέλλον της χώρας του είναι εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.