Οι δρόμοι της Μπούκα, οι οποίοι ήταν γεμάτοι με μπάζα και κατεστραμμένα ρωσικά τανκς πριν από λίγες εβδομάδες, είναι και πάλι καθαροί μετά από μια απίστευτη προσπάθεια καθαρισμού από τους Ουκρανούς κατοίκους.
Οι εθελοντές εργάζονται ακούραστα παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, για να καθαρίσουν τις γειτονιές της πόλης, με τις εικόνες της Δευτέρας να δείχνουν ένα μέρος που είναι σχεδόν αγνώριστο από τις εικόνες που συγκλόνισαν τον κόσμο στις αρχές του μήνα με τα πτώματα των αμάχων να βρίσκονται πεταμένα σε κοινή θέα.
Οι φρικαλεότητες που πραγματοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις αποκαλύφθηκαν μετά την οπισθοχώρηση των στρατευμάτων από την πόλη με αποτέλεσμα τη διεθνή καταδίκη των ενεργειών της Μόσχας.
Παρά ταύτα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει όλα τα μέλη της ταξιαρχίας -που πιστεύεται ότι διέπραξε τα εγκλήματα πολέμου στην πόλη- για τον «μαζικό ηρωισμό» τους κατά την υπεράσπιση των «κρατικών συμφερόντων».
Εθελοντές προσπαθούν να «σκουπίσουν» τον όλεθρο από την Μπούκα
Φωτογραφίες από την προαστιακή πόλη κοντά στο Κίεβο έδειχναν εργάτες να φτυαρίζουν χαλίκι και να σκουπίζουν τους βαριά πετρωμένους δρόμους που είχαν μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη τις πρώτες ημέρες της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.
Έχουν φύγει τα καμένα συντρίμμια των ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων, πολλά από τα συντρίμμια των κατεστραμμένων ουκρανικών σπιτιών και τα πτώματα των σκοτωμένων πολιτών που βρίσκονταν στους δρόμους μετά την ανακατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις του Κιέβου μετά τη βίαιη πολύμηνη κατοχή της πόλης από τη Ρωσία. Τώρα, οι σκηνές καταστροφής έχουν αντικατασταθεί από σημάδια επιστροφής της ζωής.
Σε μια εικόνα, δύο άνδρες με γιλέκα υψηλής ορατότητας εμφανίζονται να εργάζονται μαζί για να φτυαρίσουν συντρίμμια στον κάδο ενός εκσκαφέα. Μια άλλη δείχνει μια ομάδα ντόπιων να δουλεύει στο δρόμο, γεμίζοντας έναν κάδο με μπάζα.
Άλλοι φαίνονται να εργάζονται δίπλα σε ένα σπίτι – η οροφή του έχει καταρρεύσει από τους βομβαρδισμούς. Φαίνεται να είναι ένα από τα λίγα κτίρια του δρόμου που παραμένει τουλάχιστον εν μέρει άθικτο. Σωροί από μπάζα, που κάποτε ήταν τα σπίτια των κατοίκων της Μπούκα, βρίσκονται και στις δύο πλευρές του δρόμου Vokzal’na – τόπος πολλών δολοφονιών και μεγάλου μέρους των μαχών στην προαστιακή πόλη.
Ο Πούτιν απένειμε τιμητικό τίτλο στην ταξιαρχία που φέρεται να διέπραξε τα εγκλήματα πολέμου
Καθώς Ουκρανοί στρατιώτες, δημοσιογράφοι και ντόπιοι που είχαν διαφύγει επέστρεφαν στην πόλη, τα πτώματα των πολιτών -κάποιοι με δεμένα τα χέρια- βρέθηκαν διάσπαρτα στους δρόμους. Οι ουκρανικές αρχές ανακάλυψαν επίσης μια σειρά από ομαδικούς τάφους που περιείχαν εκατοντάδες πτώματα, ενώ οι εργασίες για την ταυτοποίηση των νεκρών συνεχίζονται ακόμη.
Ο καθαρισμός της πόλης ήρθε καθώς ο Πούτιν απένειμε τη Δευτέρα τιμητικό τίτλο σε μια ταξιαρχία που θεωρείται ευρέως υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου και μαζικές δολοφονίες στην ουκρανική πόλη.
Η διεύθυνση πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας (SBU) νωρίτερα αυτόν τον μήνα προσδιόρισε την 64η ξεχωριστή ταξιαρχία μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων του 35ου ρωσικού στρατού ως την κύρια μονάδα που ευθύνεται για τις φρικτές σκηνές.
Οι «χασάπηδες της Μπούχα» άφησαν στο πέρασμά τους θάνατο και καταστροφή και οι ουκρανικές αρχές εξακολουθούν να συνεργάζονται με μια διεθνή ομάδα ιατροδικαστών για την εξέταση των πτωμάτων και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.
Ωστόσο, ένα προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε τη Δευτέρα ο Πούτιν αναγνώρισε όλα τα μέλη της ταξιαρχίας για τον «μαζικό ηρωισμό» τους κατά την υπεράσπιση των «κρατικών συμφερόντων».
«Για τον μαζικό ηρωισμό, την ανδρεία, την επιμονή και το θάρρος που επέδειξε το προσωπικό της ταξιαρχίας σε πολεμικές επιχειρήσεις για την προστασία της πατρίδας και των κρατικών συμφερόντων, διατάσσω την απονομή του τίτλου ‘Φρουροί’ στην ταξιαρχία», αναφέρεται στην επιστολή του Πούτιν.
Οι τιμές απονεμήθηκαν παρά το γεγονός ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες υποδεικνύουν ότι η ταξιαρχία έχει ήδη μεταφερθεί στην ανατολική Ουκρανία στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης.
Η SBU υποπτεύεται ότι οι Ρώσοι ηγέτες έστειλαν την ταξιαρχία στα πιο καυτά σημεία με την ελπίδα ότι θα σκοτώνονταν και επομένως δεν θα μπορούσαν να καταθέσουν σε τυχόν μελλοντικά δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου.