Η Βρετανία θα ανακοινώσει σήμερα ένα σχέδιο για την επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες, αλλά και από τον άνεμο, προσπαθώντας να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της σε μία περίοδο αύξησης των τιμών, αλλά και εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το σχέδιο θα προβλέπει την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο, τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, αλλά και από τον ήλιο, ενώ θα υποστηρίζει την εσωτερική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μεσοπρόθεσμα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση προσθέτοντας ότι ποσοστό 95% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το 2030, θα πρέπει να έχει χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.
Κεντρική θέση στο σχέδιο αυτό έχει, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες με μία φιλοδοξία αύξησης της παραγωγής στα 24GW από το 2050. Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να καλύψει ποσοστό περίπου 25% της εκτιμώμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, δραστικά αυξημένο από το 14% που καλύπτει σήμερα.
Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι το σχέδιο αυτό θα αυξήσει «την παραγωγή οικονομικής και καθαρής ενέργειας, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή επάρκεια της Βρετανίας». Ο ίδιος, δήλωσε ότι το ίδιο σχέδιο «θα μειώσει την εξάρτησή μας από πηγές ενέργειας που είναι εκτεθειμένες στις ασταθείς διεθνείς τιμές, τις οποίες δεν μπορούμε να ελέγξουμε, ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια σε φθηνότερες τιμές».
Στους στόχους της βρετανικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η παραγωγή άνω των 50 GW ηλεκτρικής ενέργειας από εγκαταστάσεις που θα εκμεταλλεύονται τον άνεμο σε παράκτιες περιοχές από το 2030. Φορτία ηλεκτρικής ενέργειας άνω των 5 GW θα μπορούν να παραχθούν από πλωτές εγκαταστάσεις παραγωγής στην ανοιχτή θάλασσα. Παράλληλα, θα υπάρξει ένας νέος κύκλος αδειοδότησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, αλλά και μία διαβούλευση για τους κανόνες παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο.
Ο Τζόνσον είχε υποσχεθεί την ανακοίνωση της ενεργειακής στρατηγικής πριν από ένα μήνα, αλλά η ανακοίνωσή της καθυστέρησε μετά από διαφωνίες σχετικές με την χρηματοδότηση, αλλά και από την αντίδραση μερικών μελών της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, σχετικά με τα παράκτια αιολικά πάρκα.
Το σχέδιο αυτό δεν θα επηρεάσει άμεσα στην παροχή ενέργειας ή τις τιμές που έχουν προκαλέσει την αύξηση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς, τον ήλιο, τον άνεμο και το υδρογόνο, θα βοηθήσει επίσης, την μακροπρόθεσμη απομάκρυνση της Βρετανίας από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, καθώς η παγκόσμια οικονομία προσπαθούσε να ανοίξει και πάλι τις δραστηριότητες της, μετά από την πανδημία. Οι τιμές αυξήθηκαν και πάλι μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Βρετανία δεν είναι εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια, με τη Ρωσία να καλύπτει ποσοστό 8% της ζήτησης πετρελαίου και λιγότερο από το 4% του φυσικού αερίου. Ωστόσο, αναμένονται συνέπειες από τον ανταγωνισμό, καθώς η Ευρώπη αναζητεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Το Λονδίνο ανακοίνωσε χθες, ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα από το τέλος της χρονιάς, ενώ θα καταργήσει σταδιακά τη χρήση του ρωσικού φυσικού αερίου, το συντομότερο δυνατό.
Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας προκάλεσαν αύξηση των λογαριασμών κατά 54% τον Απρίλιο και βιομηχανίες όπως αυτές που ασχολούνται με την παραγωγή γυαλιού, χάλυβα και χημικών δηλώνουν ότι δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές, όταν οι τιμές αυξάνονται σε τέτοια επίπεδα.
Οι μονάδες φυσικού αερίου παρήγαγαν ποσοστό 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία το 2021, με την αιολική ενέργεια να παράγει το 20%, τους πυρηνικούς σταθμούς το 14%, ενώ οι εισαγωγές κάλυψαν το 9%, με το υπόλοιπο ποσοστό να καλύπτεται από τη βιοενέργεια, τον ήλιο, αλλά και τον άνθρακα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό, την υλοποίηση νέων πυρηνικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής μονάδας Wylfa στο Άνγκλεσι της Ουαλίας.
Παράλληλα, θα συγκροτηθεί μία νέα υπηρεσία για την εποπτεία των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας (Great British Nuclear) ενώ θα παραδοθούν οκτώ νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες, με ρυθμό παράδοσης, ένας ετησίως, έναντι της παράδοσης ενός αντιδραστήρα σε μία δεκαετία.
Οι πυρηνικοί σταθμοί που λειτουργούν στη Βρετανία πλην ενός, προγραμματίζεται να κλείσουν από το 2030, ενώ ο πρώτος πυρηνικός σταθμός σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών (Hinkley Point C) αναμένεται να μπει στο δίκτυο το 2026, με καθυστέρηση δέκα ετών, από τον αρχικό προγραμματισμό της λειτουργίας του.