Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τη διάθεση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (9,04 δισεκατομμυρίων ευρώ) είναι οι γερουσιαστές στις ΗΠΑ, προκειμένου να βοηθηθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την αγορά περισσότερων εμβολίων και ιατρικών προμηθειών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Οι κινήσεις αυτές εξελίσσονται καθώς η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για μελλοντικές παραλλαγές του κορονοϊού που ανέτρεψε την καθημερινότητα των Αμερικανών, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι οι γερουσιαστές «βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας» για ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο τη συγκέντρωση αποθεμάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και διεθνώς.
Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, η Γερουσία είναι ενδεχόμενο να ψηφίσει το νομοσχέδιο και να το αποστείλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν από την έναρξη των ανοιξιάτικων διακοπών στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
«Χρειαζόμαστε άμεσα περισσότερα χρήματα»
«Χρειαζόμαστε άμεσα περισσότερα χρήματα, ώστε να μπορούμε να έχουμε αρκετά εμβόλια, διαγνωστικά τεστ, αλλά και θεραπευτικές αγωγές που σώζουν ζωές», δήλωσε ο Σούμερ σε μία ομιλία του στη Γερουσία.
Η δαπάνη που προβλέπεται στο νομοσχέδιο είναι ένα μικρό κλάσμα των συνολικών δαπανών των 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (4,16 τρισεκατομμυρίων ευρώ) που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο από την αρχή του 2020 για την καταπολέμηση του κορονοϊού, με το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών να έχει διοχετευτεί για την αντιστάθμιση των σοβαρών συνεπειών στην οικονομία των ΗΠΑ.
Στις αρχές του μήνα, το Κογκρέσο απέτυχε να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (14,10 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την παροχή βοήθειας, μετά από την αντίθεση των Ρεπουμπλικάνων στη διάθεση νέων ομοσπονδιακών κονδυλίων.
Στο μεταξύ, αρκετοί Δημοκρατικοί εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην επιστροφή κονδυλίων που έγιναν διαθέσιμα προκειμένου να βοηθηθούν πολιτειακές, αλλά και τοπικές κυβερνήσεις, στη διάθεση ενός νέου κύκλου βοηθημάτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εξάπλωση της πανδημίας.
Ο Σούμερ τόνισε ότι ενδεχόμενη αποτυχία μιας αποτελεσματικής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού θα μπορούσε να αντιστρέψει την πρόοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και την επαναλειτουργία των περισσότερων θεσμών και υπηρεσιών στις ΗΠΑ.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρόι Μπλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι περίπου το 50% της χρηματοδότησης του νομοσχεδίου θα προέλθει από την επιστροφή κονδυλίων που διατέθηκαν επί τη βάσει προηγούμενων νόμων παροχής βοήθειας για την αντιμετώπιση της COVID-19. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές είχαν ως στόχο την παροχή βοήθειας για την ανάκαμψη των χώρων πολιτισμού που παρέμειναν εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και για την παροχή βοήθειας στους κατασκευαστές αεροσκαφών.
Η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει 6,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, με τους 980.000 από αυτούς να έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας δείχνει ενδείξεις κάμψης, ωθώντας μερικούς να εγκαταλείψουν την χρήση προστατευτικής μάσκας που έγινε μέρος της καθημερινής ζωής, οι θάνατοι στις ΗΠΑ καταγράφονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με μέσο ημερήσιο αριθμό θανάτων στους 710 θανάτους.