Ξεκινάει σήμερα (28/3) μέχρι και την Τετάρτη στην Τουρκία τριήμερο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και τη Ρωσίας, ενώ ο πόλεμος στη χώρα έχει κλείσει 34 μέρες, με τους θανάτους να είναι τουλάχιστον 21.000. Οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις είχαν γίνει ξανά στην Αττάλεια της Τουρκίας στις 10 Μαρτίου, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, όπως είπε στο βραδινό διάγγελμά του.
«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους. Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό» είπε.
Επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν
Η διπλωματική κινητικότητα είναι διαρκής όπως φαίνεται από την επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό και να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Τόνισε δε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στη διαδικασία αυτή.
Η Ρωσία μεταφέρει κι άλλους πυραύλους στη Λευκορωσία
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας συνεχίζει να επιβάλει από απόσταση αποκλεισμό των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, να την αποκόπτει από τη μεταφορά εμπορευμάτων που γίνεται θαλάσσια, όπως σημείωσε χθες (27/3) η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.
Το ρωσικό Ναυτικό συνεχίζει επίσης να εξαπολύει σποραδικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων σε όλη την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.
Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία, ανέφερε τα ξημερώματα α το ουκρανικό γενικό επιτελείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε.
Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα Ισκαντέρ μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλίνκαβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο. Η πληροφορία που δημοσιοποίησε το ουκρανικό επιτελείο είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το DPA.
Το Ισκαντέρ είναι αυτοκινούμενο σύστημα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και πυραύλων Κρουζ. Σύμφωνα με ειδικούς, διαθέτει τη δυνατότητα να παραπλανά τα ραντάρ και τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας με τη χρήση αντιμέτρων.
Νέες πυρκαγιές στην περιοχή του Τσερνόμπιλ
Νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη όπου βρίσκεται το εν μέρει κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, την οποία κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
«Μεγάλες φωτιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη αποκλεισμού, κάτι που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Είναι αυτή τη στιγμή αδύνατο να ελεγχθούν και να κατασβεστούν πλήρως οι πυρκαγιές, εξαιτίας της κατάληψης της ζώνης αποκλεισμού από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», ανέφερε χθες βράδυ μέσω Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε χθες ότι η κατάσταση ασφαλείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς παραμένει αμετάβλητη. Την περασμένη εβδομάδα είχε εκτιμήσει ότι οι πυρκαγιές γύρω από το Τσερνόμπιλ δεν ήγειραν μείζονα ραδιολογικό κίνδυνο, προς το παρόν τουλάχιστον.
Ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει πλέον από την 9η Μαρτίου, απευθείας δεδομένα από το Τσερνόμπιλ. Εξέφρασε ανησυχία χθες Κυριακή για το ότι δεν έχει αλλάξει η βάρδια του προσωπικού του σταθμού από την 20ή Μαρτίου. Το εργοστάσιο καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό την 24η Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής.
Ο αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 4 του εργοστασίου εξερράγη το 1986, προκαλώντας αυτή που χαρακτηρίζεται η χειρότερη καταστροφή σε πολιτική πυρηνική εγκατάσταση στην ιστορία. Καλύφθηκε από δύο σαρκοφάγους, με την πρώτη να κατασκευάζεται από τους Σοβιετικούς και να έχει υποστεί ζημιά, ενώ η δεύτερη, πιο σύγχρονη, είχε εγκατασταθεί το 2019. Οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες έκλεισαν προοδευτικά μετά την καταστροφή, ο τελευταίος το