Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς οι προσπάθειες να απομονωθεί η Μόσχα συνεχίζονται, προκειμένου να εξαναγκαστεί να τερματίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία.

«Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ ήδη προσέθεσαν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας σε όσες είχαν ήδη επιβάλλει.

Ο ίδιος προέτρεψε τον Πούτιν να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.

Εισηγήθηκε δε, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με την G7, ως αντίδραση στον κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Για τη Renault

Παράλληλα, ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τη λειτουργία εργοστασίου της στη Ρωσία. Είχε προηγηθεί η δήλωση της εταιρείας ότι θα ξαναρχίσει την παραγωγή για λίγες ημέρες, απόφαση που φαίνεται να αποσύρθηκε, μετά τις αντιδράσεις των Ουκρανών και τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ.

Συμπλήρωσε ότι εναπόκειται στις εταιρείες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα αυτή, εφόσον ο κλάδος τους δεν έχει πληγεί από τις κυρώσεις.

Επεσήμανε ωστόσο το «ρίσκο» που αφορά στη φήμη και στην υπόληψη των εταιρειών που αποφάσισαν να παραμείνουν στη Ρωσία.