Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε πως θα ενισχυθεί η Ουκρανία και πως στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας θα σταλούν 40.000 στρατιώτες και αντιπυραυλικά συστήματα, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στη χώρα.

«Ο λαός της Ουκρανίας έχει δείξει θάρρος και αποφασιστικότητα παλεύοντας για την ελευθερία και το μέλλον του. Τους στηρίζουμε» επισήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοινώνοντας την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας.

«Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τοποθετούμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά», ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά τη σύσκεψη στις Βρυξέλλες.

«Καθώς αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη κρίση ασφαλείας σε μια γενιά, είμαστε ενωμένοι για να κρατήσουμε τη συμμαχία μας ισχυρή και τους λαούς μας ασφαλείς», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Μπορεί η Ρωσία να δημιουργήσει πρόσχημα για τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία»

Παράλληλα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ προειδοποίησαν τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Είναι ενδεχόμενο ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία απευθύνοντας κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι προετοιμάζουν χημική επίθεση, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Ανησυχούμε εν μέρει διότι βλέπουμε την ρητορική και βλέπουμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδος προσχήματος κατηγορώντας την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ότι ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν χημικά και βιολογικά όπλα», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε χρήση όπλων «θα έχει εκτεταμένες συνέπειες».

«Υπάρχει επίσης κίνδυνος μία επίθεση με χημικά όπλα να έχει απευθείας επιπτώσεις σε πληθυσμούς που ζουν σε χώρες του ΝΑΤΟ, διότι μπορεί να δούμε μόλυνση, μπορεί να δούμε διασπορά χημικών παραγόντων ή βιολογικών όπλων στις χώρες μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Ανεύθυνη η κλιμακωτή ρητορική του Πούτιν»

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια. Η επίθεσή της στα διεθνή πρότυπα κάνει τον κόσμο λιγότερο ασφαλή. Η κλιμακωτή ρητορική του Προέδρου Πούτιν είναι ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική», τονίζουν στη δήλωσή τους οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, καλώντας τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Ουκρανία.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις καταστροφικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ατόμων που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις. Θα συνεργαστούμε με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις του ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου», τονίζουν στη δήλωσή τους οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ. Προτρέπουν, επίσης, τη Ρωσία να επιτρέψει «την ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση αμάχων και να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις».

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής», επισημαίνεται στη συνέχεια στη δήλωση και προστίθεται ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικού ή βιολογικού όπλου από τη Ρωσία θα ήταν απαράδεκτη και θα είχε σοβαρές συνέπειες».

«Καλούμε τη Ρωσία να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία»

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις, εφαρμόζοντας αμέσως μια κατάπαυση του πυρός. «Καλούμε τη Ρωσία να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, ξεκινώντας από μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και προχωρώντας προς την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων της από το ουκρανικό έδαφος.

Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας ενώ διεξάγονται συζητήσεις είναι λυπηρή. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να επιτύχει την ειρήνη και εκείνες που αναλαμβάνονται διπλωματικά από τους Συμμάχους για να βαρύνουν τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου», αναφέρει η δήλωση.

Τέσσερις μονάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συστήσουν άλλες τέσσερις μονάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία και προειδοποίησαν την Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναφορικά με την Κίνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δηλώνουν τα εξής: «Καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απόσχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο, και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της Κίνας και την καλούμε να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ παρέτειναν τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ως επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ «βοήθεια χωρίς περιορισμούς»

Στο μεταξύ νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας μέσω βιντεομηνύματος ζήτησε από το ΝΑΤΟ «στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς», ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα για χορήγηση καταδιωκτικών αεροσκαφών και τανκς, κυρίως για την άρση της πολιορκίας της Μαριούπολης, του Μπερντιάνσκ και της Μελιτόπολης, των πόλεων της νότιας Ουκρανίας που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό.

«Έχετε χιλιάδες καταδιωκτικά αεροσκάφη. Αλλά δεν μας έχετε δώσει ακόμη», είπε.

«Έχετε τουλάχιστον 20.000 τανκς (…) Η Ουκρανία έχει ζητήσει το ένα τοις εκατό του συνόλου των τανκς σας! Δώστε τα μας ή πουλήστε τα μας! Αλλά εξακολουθούμε να μην παίρνουμε ξεκάθαρη απάντηση».

Κατήγγειλε βόμβες φωσφόρου

Παράλληλα ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία κατά ουκρανικών στόχων, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες του κυβερνήτη της περιοχής του Λουχάνσκ μετά τον βομβαρδισμό της κωμόπολης Ρουμπίνε.

«Σήμερα το πρωί (…) έπεσαν ρωσικές βόμβες φωσφόρου. Μεγάλοι σκοτώθηκαν και παιδιά σκοτώθηκαν και πάλι», κατήγγειλε στο ίδιο μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μητσοτάκης: Είμαστε απόλυτα ενωμένοι στο ζήτημα στήριξης της Ουκρανίας

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ βρέθηκε σήμερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσερχόμενος, ρωτήθηκε αν θεωρεί πως θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή να χρησιμοποιήσει ο Βλάντιμιρ Πούτιν χημικά όπλα στην Ουκρανία. «Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο», ήταν η απάντησή του.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σήμερα στις Βρυξέλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα ότι η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη στο ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας, σε αυτόν τον αγώνα για την ύπαρξή της. Και θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποίησαν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες», συνέχισε ο πρωθυπουργός.