Τυχόν χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είχε εκτεταμένες συνέπειες, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, πως η Συμμαχία θα αποφασίσει να παράσχει στο Κίεβο μέσα προκειμένου να αναβαθμίσει την άμυνα της χώρας έναντι και τέτοιων επιθέσεων.
«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα μετέβαλλε πλήρως την φύση του πολέμου, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες συνέπειες», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας αύριο, Πέμπτη.
Ο ίδιος ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα, οι Σύμμαχοι έχουν εντείνει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία – όπου ο πόλεμος μαίνεται επί έναν μήνα σχεδόν – περιλαμβανομένης της αποστολής αντιαρματικών και αντιαεροπορικών συστημάτων, drones, πυρομαχικών και καυσίμων.
Παράλληλα, τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ παρείχαν οικονομική βοήθεια στη χώρα, ενώ φιλοξενούν και εκατομμύρια πρόσφυγες, όπως είπε, ενώ συμπλήρωσε: «Αύριο, αναμένω ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν να παράσχουν πρόσθετη υποστήριξη. Συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και εξοπλισμό για να βοηθήσει την Ουκρανία να προστατευτεί από χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές».
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επανέλαβε πως η «εισβολή Πούτιν» είναι «βάναυση» και διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας να συνδράμει το Κίεβο.
Από την άλλη «έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την Ουκρανία» και ότι δεν θα εξελιχθεί σε «σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.
Κίνα
Εξάλλου, το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.
«Η Κίνα έχει προσφέρει πολιτική υποστήριξη στην Ρωσία, περιλαμβανομένης της διασποράς κατάφωρων ψεμάτων και παραπληροφόρησης», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο προσφοράς υλικής υποστήριξης από το Πεκίνο προς την Μόσχα.
«Για το ΝΑΤΟ υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία σήμερα ότι η Κίνα, για πρώτη φορά, έχει θέσει σε αμφισβήτηση ορισμένες από τις βασικές αρχές της ασφάλειας, στις οποίες περιλαμβάνεται το δικαίωμα κάθε χώρας της Ευρώπης να επιλέξει τον δρόμο της», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας ότι περιμένει από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ «να καλέσουν την Κίνα να καταδικάσει την εισβολή και να δεσμευθεί σε διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικού δρόμου για τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατόν».