Τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες έφτασαν με ασφάλεια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με την κάπσουλα Soyuz που τους μετέφερε να προσαράζει με επιτυχία στο σταθμό, όπου παραμένει μια από τις ελάχιστες συνεργασίες της Ρωσίας με τις ΗΠΑ – αν και δεν λείπουν τα προβλήματα – παρά τις εντάσεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Τους κοσμοναύτες υποδέχθηκε η ομάδα που βρίσκεται ήδη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που αποτελείται από τέσσερις Αμερικανούς, δύο Ρώσου κι έναν Γερμανό. Η συμμετοχή τους στην αποστολή έγινε μια μέρα μετά από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) πως αναβάλλεται μια κοινή ρομπτική αποστολή στον πλανήτη Άρη με τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι πως στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, Roscosmos, οι τρεις κοσμοναύτες, Όλεγκ Αρτεμέγιεφ, Ντένις Ματβέεφ και Σεργκέι Κορσάκοφ, φορούσαν κίτρινες στολές με μπλε γραμμές, δηλαδή, στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας!
Να υπενθυμίσουμε πως πρόσφατα ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, ζήτησε την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλιώς μπορεί να προκληθεί πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, όπως υποστήριξε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Ρογκόζιν, η λειτουργία των ρωσικών διαστημοπλοίων που ανεφοδιάζουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) θα διαταραχθεί από τις κυρώσεις, επηρεάζοντας κατά συνέπεια το ρωσικό τμήμα του σταθμού, που χρησιμεύει κυρίως για τη διόρθωση της τροχιάς ολόκληρης της δομής. Κατά συνέπεια, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «την προσθαλάσσωση» ή «την προσγείωση» του ISS που ζυγίζει 500 τόνους, όπως επισήμανε.
Η Ρωσία σχεδιάζει δική της αποστολή στον Άρη
Η Ρωσία θα αρχίσει να εργάζεται για μια δική της αποστολή στον Άρη, αφού η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανέστειλε την κοινή ρωσοευρωπαϊκή αποστολή λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.
Η ESA ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι αδύνατον να συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Ρωσία στο πλαίσιο της αποστολής ExoMars. Αργότερα φέτος ένας ρωσικός πύραυλος επρόκειτο να μεταφέρει στον κόκκινο πλανήτη ένα ευρωπαϊκής κατασκευής ρόβερ.
«Στο εγγύς μέλλον θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την υλοποίηση μιας αποστολής στον Άρη», είπε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν. Σύμφωνα με το Interfax, ο Ρογκόζιν είπε ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να περιλαμβάνεται στην αποστολή ένα ρόβερ επειδή με τη μονάδα προσγείωσης θα μπορούσε να γίνει η απαιτούμενη επιστημονική δουλειά.
Ο Ρογκόζιν είπε ότι υπάρχουν «σοβαρές αμφιβολίες» για το τι θα μπορούσε να κάνει η ESA χωρίς τη Ρωσία, η οποία διαθέτει ήδη το διαστημόπλοιο, τον χώρο εκτόξευσης και τη μονάδα προσγείωσης. Η ESA θα χρειαζόταν τουλάχιστον έξι χρόνια για να αναπτύξει μια δική της μονάδα προσγείωσης, υποστήριξε.