Η Κίνα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με αφορμή τον πόλεμο στη Ουκρανία, καθώς το άμεσο χρονικό διάστημα πρέπει να διαλέξει αν θα στηρίξει την Ρωσία ή αν θα μείνει ουδέτερη στην εισβολή που είναι σε εξέλιξη.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος Julian Borger στον theguardian.com, το Πεκίνο μέχρι στιγμής έχει υποστηρίξει ενεργά την Μόσχα, καθώς δεν υιοθέτησε επιθετική ρητορική και απείχε από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την εισβολή.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνάντηση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και του Κινέζου ομολόγου του, Γιανγκ Τζιέτσι, η κινεζική αντιπροσωπεία κατέπληξε τους Αμερικανούς αξιωματούχους, επαναλαμβάνοντας ρωσικούς ισχυρισμούς ότι ΗΠΑ και Ουκρανία επιδίωκαν από κοινού ένα μυστικό πρόγραμμα βιολογικών όπλων.

ρωσικός στρατός

Επίσης, με βάση το δημοσίευμα, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου προειδοποιούν ότι εάν υπάρχουν στοιχεία για στρατιωτική βοήθεια της Κίνας στη ρωσική εκστρατεία στην Ουκρανία, θα επιβάλουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις. Ταυτόχρονα, είναι πιθανό να επαναξιολογήσουν τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, μαζί με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Η Κίνα μπορεί να μπει στον πειρασμό να υποστηρίξει τη Ρωσία στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία», έγραψαν η Oona Hathaway και ο Ryan Goodman, οι δύο πρώην νομικοί σύμβουλοι του Πενταγώνου, στο ιστολόγιο Just Security, επισημαίνοντας ότι η προμήθεια όπλων «θα εμπλέξει την Κίνα άμεσα στον παράνομο πόλεμο της Ρωσίας» και θα μπορούσε να εκθέσει το Πεκίνο σε κυρώσεις.

«Η Κίνα δεν μπορεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία και εξακολουθεί να παραμένει στο νομικό περιθώριο», υποστήριξαν στη συνέχεια.