Πολύ λίγα χρήματα δαπανά η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε μία εποχή κατά την οποία τα δίκτυα μεταφορών δεν προστατεύονται επαρκώς, σύμφωνα με τον συντονιστή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζιλ ντε Κερκόβ.

Κάλεσε επειγόντως τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ να αυξήσουν την αναπτυξιακή βοήθεια σε περιοχές όπου είναι γνωστό ότι δραστηριοποιούνται ένοπλες οργανώσεις όπως η Υεμένη, το Πακιστάν ή η υποσαχάρειος Αφρική και να προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια προς τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της ένοπλης δράσης.

«Πρέπει να υπάρξει μία αύξηση του ποσού που δαπανά η ΕΕ για τη βοήθεια στο χώρο της αντιτρομοκρατίας», αναφέρει ο Κερκόβ σε γραπτή του παρουσίαση προς τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, ένα θέμα το οποίο είναι προγραμματισμένο να συζητήσουν σήμερα.

Σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί πρόκειται επίσης να συζητήσουν για τους τρόπους αύξησης της ασφάλειας της αερομεταφοράς εμπορευμάτων μετά τον εντοπισμό, τον Οκτώβριο, εκρηκτικών μηχανισμών σε αεροσκάφη με προορισμό τις ΗΠΑ, καθώς και για τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων των επιβατών ως μέσο αναζήτησης υπόπτων σε συνεργασία με την Ουάσινγκτον.

Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί, καθώς και ένα πρόσφατο κύμα συλλήψεων ισλαμιστών που ήταν ύποπτοι για τον σχεδιασμό επιθέσεων στην Ευρώπη αλλά και οι ταξιδιωτικές οδηγίες που εκδόθηκαν στην ΕΕ, έχουν προκαλέσει ανησυχία για το θέμα της ασφάλειας.

Στην παρουσίασή του ο Κερκόβ αναφέρει ότι οι αερομεταφορές παραμένουν ένας στόχος υψηλής προτεραιότητας για τους ένοπλους ισλαμιστές και ότι τα χερσαία δίκτυα μεταφορών της Ευρώπης είναι πλημμελώς προστατευμένα από μία πιθανή επίθεση.