Μεταξύ των στόχων των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκονται, πλέον, ακόμη και τα αγροτικά μηχανήματα, όπως ισχυρίζεται η υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, αναφέρει πως γίνονται σχεδιασμένες επιθέσεις στον αγροτικό εξοπλισμό και έτσι θέτουν σε κίνδυνο την επάρκεια πρώτων υλών τόσο στην Ουκρανία, ενώ σαφώς επηρεάζονται και οι εξαγωγές της Ουκρανίας στον υπόλοιπο κόσμο συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας.
«Συστηματικές επιθέσεις έχουν καταγραφεί στα περίχωρα του Κιέβου, της Ζαπορίζια, του Τσέρνιχιβ, της Χερσώνας και του Χαρκόβου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παγκόσμια κρίση επισιτισμού
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει «γονατίσει» δύο από τις βασικές αγορές σιτηρών στον κόσμο, ωθώντας τις χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές από την περιοχή να αρχίσουν να αναζητούν εναλλακτικές προμήθειες ενώ εντείνει τις ανησυχίες για τον παγκόσμιο πληθωρισμό τροφίμων και την πείνα.
Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος στερεί αυτό που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορίου σιταριού και σχεδόν το ένα πέμπτο του καλαμποκιού.
«Θα υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος στις τιμές του σιταριού και τις τιμές του ψωμιού για τους απλούς ανθρώπους», δήλωσε πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα. Από τη μεριά του ο εκτελεστικός διευθυντής του παγκοσμίου προγράμματος φαγητού του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίζλι, προειδοποίησε πως ο πόλεμος θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα και το κόστος φαγητού παγκοσμίως.
Με την Ουκρανία και τη Ρωσία να παράγουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εισαγωγών, η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την παραγωγή σιτηρών για να «αποφύγει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση» στην περίπτωση διακοπής των προμηθειών της από τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Ζουλιέν Ντενορμαντί.
Μεταξύ αυτών που προειδοποιούν πως ελλοχεύει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι κι ο Ρώσος μεγιστάνας λιπασμάτων και άνθρακα Αντρέι Μελνιτσένκο.
Αρκετοί από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας έχουν κάνει δημοσίως έκκληση για ειρήνη από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων οι Μιχαΐλ Φρίντμαν, Πιοτρ Άβεν και Όλεγκ Ντεριπάσκα.
«Τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι πραγματικά τραγικά. Χρειαζόμαστε επειγόντως ειρήνη», δήλωσε ο 50χρονος Μελνιτσένκο, που είναι Ρώσος αλλά γεννήθηκε στη Λευκορωσία και έχει Ουκρανή μητέρα, σε δήλωσή του που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον εκπρόσωπό του.
«Ένα από τα θύματα αυτής της κρίσης θα είναι η γεωργία και τα τρόφιμα», δήλωσε ο Μελνιτσένκο, που ίδρυσε την EuroChem, έναν από τους μεγαλύτερους στη Ρωσία παραγωγούς λιπασμάτων, που μεταφέρθηκε στο Τσουγκ της Ελβετίας, το 2015, και τη SUEK, τον κορυφαίο παραγωγό άνθρακα στη Ρωσία.
Ο Πούτιν προειδοποίησε την περασμένη Πέμπτη ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως μπορεί να αυξηθούν λόγω της εκτίναξης των τιμών λιπασμάτων, εάν η Δύση προκαλέσει προβλήματα για τους εξαγωγείς λιπασμάτων της Ρωσίας – που αντιστοιχούν στο 13% της παγκόσμιας παραγωγής.