Διεθνείς αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η είδηση ότι χρησιμοποιήθηκε θερμοβαρική βόμβα στην Ουκρανία από την Ρωσία, ιδιαίτερα από την στιγμή που φέρεται η είδηση να επιβεβαιώθηκε από την Μόσχα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Το συγκεκριμένο όπλο που μπορεί σε δευτερόλεπτα να εξαϋλώσει το ανθρώπινο σώμα, χρησιμοποιείται κυρίως από ΗΠΑ και Ρωσία σε χτυπήματα σε αστικά περιβάλλοντα, με στόχο να διαλύσει εγκαταστάσεις και να καταστρέψει υπόγειες σήραγγες ή τούνελ.
Σύμφωνα με το bbc.com, διατίθεται σε διάφορες εκδόσεις, όπως σε χειροβομβίδες ή ως βλήμα για εκτοξευτή πυραύλων χειρός, ενώ στην πιο ισχυρή μορφή της, εκτοξεύεται από ειδικές πλατφόρμες.
Μάλιστα, το βρετανικό Μέσο τονίζει ότι οι ΗΠΑ το 2003 δοκίμασαν μια βόμβα 9.800 κιλών, με το παρατσούκλι «Μητέρα όλων των βομβών». Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Ρωσία ανέπτυξε μια παρόμοια συσκευή, που ονόμασε «Πατέρα όλων των βομβών». Η δεύτερη βόμβα δημιούργησε μια έκρηξη ισοδύναμη με μια συμβατική βόμβα 44 τόνων – καθιστώντας την τον μεγαλύτερο μη πυρηνικό εκρηκτικό μηχανισμό στον κόσμο.
Γιατί δεν απαγορεύεται ακόμη
Η θερμοβαρική βόμβα μπορεί να χρησιμοποιείται κυρίως σε πόλεις και συνήθως τα θύματα να είναι άμαχοι και όχι στρατιώτες, όμως ακόμη επιτρέπεται.
Έτσι, δεν υπάρχουν διεθνείς νόμοι που να απαγορεύουν τη χρήση της, αλλά εάν μια χώρα την χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει άμαχους πληθυσμούς σε κατοικημένες περιοχές, σχολεία ή νοσοκομεία, τότε θα μπορούσε να καταδικαστεί για έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Χάγης του 1899 και του 1907.