Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες Τετάρτη το βράδυ (σ.σ. τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων και συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία.
Το κείμενο περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική πτυχή, καθώς και την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών. Μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού φθάσει στο γραφείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να το υπογράψει και να το κάνει νόμο του κράτους.
Τα κεφάλαια αυτά θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων στο Κίεβο να προστατεύσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης, να αμυνθεί έναντι κυβερνοεπιθέσεων και να εξοπλιστεί.
Προβλέπει επίσης τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας 2,6 δισεκ. δολαρίων και 1 και πλέον δισεκ. δολαρίων για να προσφερθεί βοήθεια στους ουκρανούς πρόσφυγες.
«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον θαρραλέο ουκρανικό λαό που μάχεται για τη χώρα του», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν μέσω Twitter.
Το νομοσχέδιο εγγυάται επίσης χρηματοδότηση για το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ ως την 30ή Σεπτεμβρίου.
Τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν μετά τις 09:00 στη Σούμι
Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά), ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.
Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν άμαχοι να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, διευκρίνισε ο κ. Ζιβίτσκι μέσω Telegram. Υπενθύμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, σχεδόν 50.000 κάτοικοι έφυγαν από τη Σούμι προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη.
Το ΔΝΤ ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισεκ. δολαρίων
Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε χθες Τετάρτη (9/3) τη χορήγηση επείγουσας χρηματοδότησης στην Ουκρανία, η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με «πολύ σοβαρή ανθρωπιστική και οικονομική κρίση» από την 24η Φεβρουαρίου, όταν εισέβαλε στο έδαφός της ο ρωσικός στρατός.
Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει στην ουκρανική κυβέρνηση «να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες του ισοζυγίου πληρωμών εξαιτίας των συνεπειών του πολέμου και θα προσφέρει απαραίτητη βοήθεια βραχυπρόθεσμα», ανέφερε το ΔΝΤ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι με τη χορήγηση αυτής της χρηματοδότησης θα διαδραματίσει ρόλο «καταλύτη», οδηγώντας και άλλους εταίρους του Κιέβου να προσφέρουν οικονομική βοήθεια.