Μήνυμα υπέρ της αποποινικοποίησης της άμβλωσης έστειλαν περίπου 2.000 γυναίκες στο Ελ Σαλβαδόρ, κάνοντας λόγο για «γυναικοκτονίες», καθώς η νομοθεσία δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν σε εκούσια διακοπή της κύησης.
Οι διαδηλώτριες έκαναν πορεία με συνθήματα όπως «το σώμα μου είναι δικό μου, η άμβλωση είναι δικαίωμά μου», και «όχι άλλη πατριαρχική βία», δύο ημέρες πριν από τη διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, αύριο Τρίτη 8η Μαρτίου.
Ζητούν την «αποποινικοποίηση της άμβλωσης στη χώρα» σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης εξαιτίας βιασμού, ή δυσπλασιών του εμβρύου, ώστε «οι γυναίκες να μη φυλακίζονται πια», να μην «ποινικοποιούνται άδικα επειδή αντιμετώπισαν μαιευτικό επείγον περιστατικό», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μορένα Ερέρα, η πρόεδρος της Οργάνωσης Πολιτών για την Αποποινικοποίηση της Άμβλωσης (ACDATEE).
Για την κυρία Ερέρα, η άμβλωση πρέπει να αποποινικοποιηθεί για να μπορούν να σωθούν οι ζωές γυναικών, όταν για παράδειγμα διαπιστώνονται δυσπλασίες του εμβρύου που σημαίνουν ότι δεν μπορεί να επιβιώσει, όταν διαπιστώνονται εξωμήτριες κυήσεις, ή όταν η εγκυμοσύνη είναι συνέπεια βιασμού.
Η άμβλωση απαγορεύεται απόλυτα στο Σαλβαδόρ, συντηρητική καθολική χώρα, από το 1998, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμών ή απειλής για τη ζωή της μητέρας ή του εμβρύου.
Οι ποινικός κώδικας επισύρει ποινή κάθειρξης ως και οκτώ ετών για τις επεμβάσεις εκούσιας διακοπής της κύησης, ωστόσο εισαγγελείς και δικαστές χαρακτηρίζουν συχνά ακόμη και αθέλητες αποβολές «ανθρωποκτονίες εκ προμελέτης με επιβαρυντικές περιστάσεις», κατηγορία που επισύρει ποινή 30 ως 50 ετών κάθειρξης.
Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, επειδή ζήτησαν ιατρική βοήθεια εξαιτίας επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, καθώς οι αρχές συμπεραίνουν πως ήθελαν να κάνουν άμβλωση. Τουλάχιστον δέκα γυναίκες εκτίουν το τρέχον διάστημα βαριές ποινές κάθειρξης επειδή απέβαλαν.
Οι συμμετέχουσες στην κινητοποίηση αξίωσαν ακόμη οι αρχές να καταπολεμήσουν τις γυναικοκτονίες. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τη Βία κατά των Γυναικών, το 2021 δολοφονήθηκαν 132 γυναίκες στο Ελ Σαλβαδόρ, έναντι 130 το 2020.