Η Ρωσία συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να βομβαρδίζει αρκετές πόλεις της Ουκρανίας για 7η μέρα. Την ίδια στιγμή αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας προετοιμάζονται να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρουν μία μέση οδό ώστε να γίνει το πρώτο βήμα για κατάπαυση του πυρός.
Ο χρόνος της νέας συνάντησης της Ρωσίας με την Ουκρανία παραμένει στον αέρα. Πληροφορίες του Ria Novosti αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σήμερα το βράδυ, σε ώρα που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Και ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων, θα πραγματοποιηθεί σε ουδέτερο έδαφος στη Λευκορωσία. Οι προσδοκίες από αυτή τη συνάντηση είναι χαμηλές αφού η Μόσχα δεν δείχνει καμία διάθεση για υποχώρηση.
Ανελέητο ήταν το σφυροκόπημα σε Κίεβο, Χάρκοβο, Ζίτομιρ ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν τη Χερσώνα. Την ίδια στιγμή κορυφώνεται η αγωνία για τη Μαριούπολη.
Νέο μήνυμα Ζελένσκι: 6.000 Ρώσοι σκοτώθηκαν τις 6 πρώτες ημέρες – «Έχουν εντολές να σβήσουν την ιστορία μας»
Σε νέο του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη (2/3) ανέφερε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι σκοτώθηκαν τις πρώτες έξι ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο δεν θα μπορέσει να κατακτήσει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές, μεταδίδει το Reuters.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στους πολίτες με μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα, αναφέρθηκε στην επίθεση της Ρωσίας στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Μπάμπιν Γιαρ, ενός σημαντικού μνημείου που βρίσκεται στον μαζικό τάφο 34.000 Εβραίων οι οποίοι εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1941, όταν η πόλη βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή, λέγοντας ότι «αυτό το χτύπημα αποδεικνύει ότι για πολλούς Ρώσους το Κίεβο είναι απολύτως ξένο».
«Δεν ξέρουν τίποτα για το Κίεβο, για την ιστορία μας. Όλοι όμως έχουν εντολές να σβήσουν την ιστορία μας, να σβήσουν τη χώρα μας, να μας διαγράψουν όλους», ανέφερε.
Μπάιντεν: Ο «δικτάτορας» Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ» – Ολόκληρη η ομιλία Μπάιντεν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «δικτάτορας», «πιο απομονωμένος παρά ποτέ», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις», κατά τη διάρκεια της πρώτης του «ομιλίας για την κατάσταση της ένωσης» αφού ανέλαβε το αξίωμα.
Ο αρχηγός του κράτους απείλησε εξάλλου τους ρώσους «ολιγάρχες» ότι η Ουάσινγκτον και σύμμαχοί της θα κατασχέσουν «τις θαλαμηγούς, τα πολυτελή διαμερίσματα και τα ιδιωτικά αεροσκάφη» τους, που απέκτησαν κατ’ αυτόν διαπράττοντας «εγκλήματα» που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχηματίζει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για να «καταδιώξει», όπως είπε.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια για να δείξουν ότι βρίσκονται «στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας», ενώ η ρωσική εισβολή εισήλθε στην έβδομη ημέρα της.
«Το γεγονός ότι ο ρώσος δικτάτορας εισέβαλε σε ξένη χώρα έχει κόστος για όλο τον πλανήτη», ανέφερε ο 79χρονος Δημοκρατικός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων, παρότι η άγραφη πολιτική παράδοση τη θέλει αφιερωμένη σε εθνικά ζητήματα, αυτή τη φορά κατά μεγάλο μέρος της αφορούσε την ουκρανική κρίση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είχε άδικο, ήμασταν έτοιμοι, ήμασταν ενωμένοι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξαίροντας την αντίδραση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της.
Ο ρώσος πρόεδρος «νόμιζε ότι η Δύση και το NATO δεν θα αντιδρούσαν. Νόμιζε ότι θα μας δίχαζε στο εσωτερικό», όμως σε αυτή που ο κ. Μπάιντεν περιγράφει ως μάχη «των δημοκρατιών» εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων», «οι δημοκρατίες φάνηκαν πιστές στο ραντεβού» κι ο κόσμος «επέλεξε καθαρά την πλευρά της ειρήνης και της ασφάλειας», ωστόσο, πρόσθεσε, ο αγώνας αυτός θα «πάρει καιρό».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανόν πίστευε πως «θα έκανε περίπατο στην Ουκρανία» και «ο κόσμος θα έπεφτε τ’ ανάσκελα», αλλά «αντί γι’ αυτό, συνάντησε έναν τοίχο δύναμης που δεν τον φανταζόταν. Συνάντησε τον ουκρανικό λαό. Από τον πρόεδρο (της Ουκρανίας Βολοντίμιρ) Ζελένσκι ως τον κάθε ουκρανό, το θάρρος και η αποφασιστικότητά τους εμπνέουν τον κόσμο», είπε.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, «αν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για τις επιθέσεις τους, προκαλούν ακόμη περισσότερο χάος».
«Ο Πούτιν μπορεί να περικυκλώσει το Κίεβο με άρματα μάχης, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει την καρδιά, την ψυχή του ουκρανικού λαού», δεν θα «σβήσει ποτέ την αγάπη του για την ελευθερία», έκρινε ακόμη.
Η πρεσβεύτρια της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, η Οξάνα Μαρκάροβα, βρισκόταν στο πλευρό της πρώτης κυρίας Τζιλ Μπάιντεν, η οποία την προσκάλεσε στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο. Αρκετά μέλη του Κογκρέσου, κυρίως γυναίκες, διάλεξαν ενδυμασίες μπλε και κίτρινες, στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, ενώ αρκετοί κοινοβουλευτικοί ανέμιζαν το ουκρανικό εθνικό σύμβολο μέσα στην αίθουσα.
«Όταν γραφτεί η ιστορία αυτής της περιόδου», το συμπέρασμα θα είναι ότι «ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία άφησε τη Ρωσία πιο αδύναμη και τον υπόλοιπο κόσμο πιο ισχυρό», προέβλεψε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο ρώσος πρόεδρος «δεν έχει ιδέα τι έρχεται», διεμήνυσε ο κ. Μπάιντεν. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει σκοπό να στραγγαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια, συνέχισε. Ο κ. Πούτιν μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών αλλά θα το πληρώσει ακριβά «μακροπρόθεσμα», απείλησε, καθώς η διμερής ένταση έχει φθάσει σε επίπεδο άνευ προηγουμένου από το τέλος του ψυχρού πολέμου.
Με την ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν ήθελε να δημιουργήσει ατμόσφαιρα ενότητας στις ΗΠΑ, κάτι που προσπαθεί – μάταια – να καταφέρει από την εκλογή του.
Στρεφόμενος σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των Αμερικανών, είπε ότι το να ελεγχθεί ο πληθωρισμός είναι «κορυφαία προτεραιότητα» της κυβέρνησής του, ενώ ανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα, «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ακόμα ότι θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα αναλυτικά το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την πανδημία.
Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στη Μαριούπολη
Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά) έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινή», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε. Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο. Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.