Ο Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, επειδή η ρωσική εισβολή έχει δημιουργήσει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Συγκεκριμένα, μέσα σε τέσσερις μέρες μισό εκατ. άτομα εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα φτάσουν τους 5 εκατ. πρόσφυγες.

Έτσι, η αίτηση του Γάλλου προέδρου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το βράδυ της Δευτέρας (28/2) στις 10 ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με την Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συγκαλέστηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες την Κυριακή (27/2), σημείωσε ότι όσοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, βρίσκουν καταφύγιο κυρίως στη Πολωνία και την Ουγγαρία.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η «χάρη» από τον Ρώσο πρόεδρο

Με αφορμή το αίτημα στον ΟΗΕ, ο Μακρόν είχε επικοινωνία με τον Πούτιν, ύστερα από αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος ήθελε να μην ασκήσει βέτο η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, γιατί σήμερα είναι η τελευταία μέρα της ρωσικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με ΜΜΕ του εξωτερικού, ο Μακρόν φέρεται να έλαβε τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ, μέσω Twitter ανακοίνωσε πως ακύρωσε την επίσκεψή του, που ήταν προγραμματισμένη την Τρίτη, στα Ηνωμένα Έθνη λόγω των «αντιρωσικών κυρώσεων»

«Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ στη Γενεύη για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στη Διάσκεψη για τον αφοπλισμό ακυρώνεται», έγραφε χαρακτηριστικά η ανάρτηση, ενώ έκανε λόγο για την απαγόρευση υπερπτήσεων που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.