Με στόχο την «απελευθέρωση» των Ουκρανών «από την καταπίεση» έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πιθανό η Μόσχα να αναγνωρίσει τις σημερινές ουκρανικές αρχές ως δημοκρατικές.
«Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση για αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», πρόσθεσε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχιθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Παράλληλα ο ρώσος υπουργός απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Κίνα αποφεύγει και πάλι να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Στο μεταξύ, η Κίνα επέμεινε σήμερα στην άρνησή της να αποκαλέσει «εισβολή» τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να επικρίνει τη Μόσχα παρότι ο ρωσικός στρατός ενέτεινε τις επιθέσεις εναντίον της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας με αποτέλεσμα να προκαλούνται όλο και περισσότερες απώλειες.
Η Κίνα επανέλαβε πως πιστεύει στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, αλλά είπε πως θεωρεί ότι το θέμα της Ουκρανίας έχει το δικό του περίπλοκο και ειδικό ιστορικό υπόβαθρο.
«Κατανοούμε τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας σε θέματα ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπόν στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο.
Ο Ουάνγκ ανταπέδωσε το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι όποια χώρα υποστηρίξει την εισβολή της Ρωσίας θα «στιγματιστεί», λέγοντας ότι οι χώρες που παρενέβησαν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων είναι εκείνες που θα δουν τη φήμη τους να αμαυρώνεται.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η ΕΕ ανακοίνωσαν περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, περιλαμβανομένης της απόφασης της Γερμανίας να σταματήσει τη διαδικασία πιστοποίησης ενός αγωγού φυσικού αερίου 1,1 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τις αγορές ρωσικού αερίου ως απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, ο Ουάνγκ είπε: «Οι κυρώσεις δεν ήταν ποτέ ένας αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης προβλημάτων. Ελπίζουμε πως οι εμπλεκόμενες πλευρές μπορούν να εργαστούν σκληρά προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω διαλόγου και διαβούλευσης».
Περισσότεροι από 1.800 διαδηλωτές κατά του πολέμου στην Ουκρανία συνελήφθησαν στη Ρωσία
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 1.800 διαδηλωτές κατά του πολέμου στην Ουκρανία συνελήφθησαν στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι αυτοί που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση.
«Η σύλληψη ανθρώπων που ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης ή στην ειρηνική συνάθροιση συνιστά αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας. Καλούμε τις αρχές να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση όλων των ανθρώπων που κρατούνται αυθαίρετα επειδή άσκησαν αυτά τα δικαιώματά τους», δήλωσε η εκπρόσωπος της αρμοστείας Ραβίνα Σαμντασάνι.