«Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει τις σκληρότερες κυρώσεις που έχουμε ποτέ επιβάλλει» υπόσχονται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδικάζοντας την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που υπόσχεται και καταστήσει τον Πούτιν διεθνή παρία, ενώ η μεγάλη Βρετανία μέσω του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι η χώρα του θα επιβάλλει στη Μόσχα το μεγαλύτερο και αυστηρότερο πακέτο οικονομικών κυρώσεων.
Όλα τα μεγάλα κράτη του δυτικού κόσμου βρίσκονται αυτή τη στιγμή απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά την απόφαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει την εισβολή στην Ουκρανία και ανακοινώνουν είτε τα ίδια είτε μέσω των οργανισμών στους οποίους μετέχουν ότι θα επιβάλλουν πολύ σοβαρές κυρώσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων αναμένεται να πλήξει τη Ρωσία σε οικονομικό επίπεδο και ιδίως τον τραπεζικό της κλάδο και ακολούθως να τη χτυπήσουν καίρια σε ενεργειακό επίπεδο αλλά και στο κομμάτι των μεταφορών και του εμπορίου. Ας δούμε αναλυτικότερα τα αντίποινα που προτείνονται αυτή τη στιγμή από κάθε πλευρά:
Μπάιντεν: Θα καταστήσουμε τον Πούτιν διεθνή παρία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε με χθεσινό διάγγελμά του ότι η Ουάσιγκτον, με τις νέες κυρώσεις που θα επιβάλλει και θα εφαρμόσει άμεσα, επιθυμεί να πλήξει καίρια τη ρωσική οικονομία, τις στρατιωτικές δυνατότητες της και τελικά να καταστήσει τον πρόεδρο Πούτιν «διεθνή παρία».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «επιβάλλω νέες κυρώσεις στη Ρωσία, τις οποίες σχεδιάσαμε ώστε να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό κόστος για τη Μόσχα και το μικρότερο δυνατό για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους». Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ένας από τους βασικούς στόχους, είναι να πληγεί η ρωσική ολιγαρχική ελίτ. «Είμαστε ενωμένοι με τις 27 χώρες της ΕΕ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και πολλές ακόμη χώρες. Θα περιορίσουμε τη δυνατότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί συναλλαγές σε ευρώ, δολάριο και γεν, ώστε να μην μπορεί να διατηρήσει μια σύγχρονη οικονομία επιπέδου 21ου αιώνα. Ήδη το πλήγμα στο ρούβλι είναι ενδεικτικό» υπογράμμισε.
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παγώσει ήδη από χθες, οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο 5 μεγάλων τραπεζών της Ρωσίας στις ΗΠΑ αλλά και να περικόψει σχεδόν το 50% των εισαγωγών τεχνολογίας αιχμής που προέρχονταν από τη Ρωσία. «Θα τεθούν πολύ αυστηροί κανόνες για το τι θα μπορεί να εξαχθεί στη Ρωσία από τις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο θα πλήξει σκληρά τη χώρα στο πεδίο της τεχνολογίας, μεταξύ άλλων και στον κλάδο της αεροναυπηγικής» πρόσθεσε.
Διευκρίνισε πάντως ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα εμπλακούν με τις ρωσικές στην Ουκρανία, «ωστόσο θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα εδάφους των 30 χωρών – μελών της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, Αυτή τη στιγμή χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε Γερμανία και Πολωνία, ενώ προστίθενται στρατεύματα και από άλλες μεγάλες δυνάμεις του NATO «σε όλες τις συμμαχικές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη, που απειλούνται από τη ρωσική επιθετικότητα».
Όσον αφορά το κομμάτι της ενέργειας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι «χρησιμοποιούμε όσα μέσα διαθέτουμε για να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας για τα αμερικανικά νοικοκυριά. Οι ΗΠΑ θα απελευθερώσουν και άλλες ποσότητες από τα Στρατηγικά Πετρελαϊκά Αποθέματά τους».
Ε.Ε.: Κυρώσεις στους κλάδους των χρηματοοικονομικών και των μεταφορών
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, χθες το βράδυ οι ηγέτες των 27 χωρών – μελών συμφώνησαν στην παρούσα φάση να επιβάλλουν σημαντικά περιοριστικά μέτρα οικονομικής φύσεως «τα οποία θα έχουν τεράστιες και σημαντικές συνέπειες για τη Ρωσία μετά την πράξη στην οποία προχώρησε» όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτές οι κυρώσεις θα αφορούν τον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς και εκείνους της ενέργειας και των μεταφορών, τα αγαθά διπλής χρήσης, αλλά και ελέγχους στις εξαγωγές και στη χρηματοδότηση εξαγωγών, την πολιτική χορήγησης βίζας και νέα κριτήρια για την εισαγωγή Ρώσων πολιτών στη «μαύρη λίστα». Όλα τα παραπάνω αντίποινα, θα εξειδικευτούν εντός των επομένων ημερών.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει πως «η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική ενέργεια και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει» και ότι «θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της. Ζητά επίσης την επείγουσα προετοιμασία και έγκριση μιας περαιτέρω δέσμης ατομικών και οικονομικών κυρώσεων που θα καλύπτει τη Λευκορωσία, ενώ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και καλεί όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τις δύο αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές οντότητες (σ.σ. των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και να μην τις διευκολύνουν ή να τις βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο.
Θυμίζουμε ότι μόλις την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την πρώτη δέσμη μέτρων ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση περιοχών του Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες. Ειδικότερα, επιβάλλονται κυρώσεις:
- Στα 351 μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή), που ψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
- Στοχευμένα μέτρα σε επιπλέον 27 άτομα και οντότητες «υψηλού προφίλ», που διαδραμάτισαν ρόλο στην υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται στελέχη της κυβέρνησης, στρατιωτικοί, τράπεζες και Ρώσοι ολιγάρχες.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων σε όσους βρίσκονται στη σχετική λίστα, ενώ ισχύει και απαγόρευση εισόδου ή διέλευσης από εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το BBC, είναι αναμενόμενο ότι στη λίστα των ονομάτων που θα τους επιβληθούν κυρώσεις, θα είναι τόσο ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου όσο και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα δεσμευτούν και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Επιβάλλονται επίσης περιορισμοί στην οικονομία και το εμπόριο ανάμεσα σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ και Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ απαγορεύεται πλέον η χρηματοδότησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησης και της Κεντρικής της Τράπεζας. Περιορισμός επιβάλλεται και στην ικανότητα του ρωσικού κράτους να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ηνωμένο Βασίλειο: Θα επιβάλλουμε το μεγαλύτερο και αυστηρότερο πακέτο οικονομικών κυρώσεων
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλει το «μεγαλύτερο και πιο αυστηρό» πακέτο οικονομικών κυρώσεων που «έχει δει ποτέ η Ρωσία», δηλώνει από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον που μίλησε για το θέμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανακοινώνοντας καταρχάς ότι η χώρα του θα «παγώσει» όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι ρωσικές τράπεζες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Θα συνεχίσουμε ανελέητα έτσι ώστε η Ρωσία να βγει από την παγκόσμια οικονομία. Μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα θα υποσκάψουμε τη θέση της Ρωσίας σε κάθε διεθνές φόρουμ έτσι ώστε να μπορέσουμε να την τιμωρήσουμε και φυσικά θα αντιπαλέψουμε τον ρωσικό καταιγισμό ψευδών για την Ουκρανία για να ασκήσουμε ακόμα περισσότερη πίεση» τονίζει ο κ. Τζόνσον.
Ειδικότερα, τα βασικά μέτρα που ανακοίνωσε είναι τα εξής:
- Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των μεγάλων ρωσικών τραπεζών και θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα τους εμποδίσει να έχουν πρόσβαση στη στερλίνα και σε πληρωμές εκκαθάρισης μέσω της χώρας. Αυτό περιλαμβάνει και πλήρες των δραστηριοτήτων της τράπεζας VTB Bank (μια από τις κορυφαίες παγκόσμιες τράπεζες της Ρωσίας) στη γηραιά Αλβιώνα.
- Διακόπτεται η δυνατότητα χρηματοδότησης ή δανεισμού από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου για τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες και το κράτος.
- Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία για 100 επιπλέον Ρώσους πολίτες, με τη νέα λίστα να περιλαμβάνει «όλους τους μεγάλους κατασκευαστές που υποστηρίζουν την πολεμική μηχανή του Πούτιν» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Τζόνσον.
- Απαγορεύονται οι πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Aeroflot στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Αναστέλλονται οι άδειες εξαγωγής για την κάλυψη προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ρωσικούς στρατιωτικούς σκοπούς
- Εντός των ημερών το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει τις εξαγωγές ειδών υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού διυλιστηρίων πετρελαίου
- Επιβάλλεται όριο στις καταθέσεις που μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι πολίτες σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου
«Παρόμοιες οικονομικές κυρώσεις θα επεκταθούν στη Λευκορωσία για τον ρόλο της στην επίθεση στην Ουκρανία», κατέληξε ο κ. Τζόνσον.