Την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταδικάζουν η μία μετά την άλλη οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ενώ δηλώνουν ήδη έτοιμες να δεχτούν πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή η Πολωνία ζητά τις «σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας και τον Τσέχο υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για «βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας».
Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες τους χώρες του ΝΑΤΟ που μοιράζονται σύνορα με την Ουκρανία εκτός της Τσεχίας και της Βουλγαρίας, έχουν επίσης ξεκινήσει προετοιμασίες για να υποδεχθούν πιθανόν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία.
«Πρέπει άμεσα να απαντήσουμε στην εγκληματική επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Ευρώπη και ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταματήσουν τον Πούτιν. Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τις σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι.
Η πολωνική κυβέρνηση είπε ότι αναμένει απόφαση για ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, πρόσθεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πιετρ Φιάλα ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια «εντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια επιθετικότητας προς μια ανεξάρτητη χώρα, που δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς αντίδραση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι προσέθεσε, επίσης στο Twitter: «Μαζί με Συμμάχους, θα απαντήσουμε σε αυτή τη βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας».
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητήσουν επιπλέον πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης αργότερα σήμερα, ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωση όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Έως νωρίς σήμερα, η Ουγγαρία δεν είχε καταδικάσει ξεκάθαρα την επίθεση, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της είπε ότι ο πόλεμος είναι «το χειρότερο δυνατό σενάριο». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ουγγαρία στηρίζει πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Το έργο μας τώρα, όπως πάντα, είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του λαού της Ουγγαρίας», επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιζάρτο. «Η πρεσβεία μας στο Κίεβο λειτουργεί και είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Ούγγρους που βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις επίσης καταδίκασε τη ρωσική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας».
«Καταδικάζω σθεναρά τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Αυτή η ενέργεια υπονομεύει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Τεοντόρα Γκεντσόφσκα σε ανάρτησή της στο Twitter.
«Καμπανάκι» από τη Βαρσοβία ζητεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ
Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής κατά της ασφάλειας ενός των μερών, μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.
«Πριν από ένα λεπτό ο (σ.σ: πολωνός) πρεσβευτής στις Βρυξέλλες υπέβαλε ένα τέτοιο αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, με μια ομάδα συμμάχων», δήλωσε ο πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ.
Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συγκάλεσε σήμερα το πρωί σύνοδο της κυβέρνησης, στρατιωτικών διοικητών και υπευθύνων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών αυτής της χώρας του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Ουκρανία.
Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν επειγόντως σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας.
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 13:30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ίδια πηγή.