Ένα πακέτο νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας μετά την απόφαση Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία, θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε έκτακτη συνεδρίασή τους που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της. «Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα οριστικοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα υιοθετήσει άμεσα το Συμβούλιο» σημείωνε η ανακοίνωση.
Αξιώνουν η Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».
«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο».
«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την ασύγκριτη κρίση», συνεχίζει η κοινή δήλωση.
Στο κείμενο υπενθυμίζεται ότι «οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα σήμερα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε επειγόντως έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθεί η κρίση και τα περαιτέρω μέτρα» σε βάρος της Μόσχας, διαμηνύοντας ότι «θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις ενέργειές της. Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα αναφερθούν αναλυτικά στο επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ σε στενό συντονισμό με τους εταίρους. Το[Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τις εγκρίνει αμέσως».
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει το κείμενο που συνυπογράφουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το Βερολίνο καταδικάζει την ενέργεια της Ρωσίας
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα και τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Γερμανίας, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την αδίστακτη ενέργεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν» επεσήμανε ο Σολτς.
Πρόκειται για μια «φοβερή ημέρα για την Ουκρανία» και μια «ζοφερή» ημέρα για όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.
«Έχουμε έναν χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που πιστεύαμε ότι υπάρχει μόνο στα βιβλία της Ιστορίας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε ανακοίνωσή του.
«Αυτή η επίθεση θα έχει για τη Ρωσία σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ξεχάσει αυτή την «ημέρα της ντροπής» και σημείωσε ότι η Γερμανία θα απαντήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της.
Η Μπέρμποκ πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων της γερμανικής κυβέρνησης για τις 8:30 τοπική ώρα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει μια «αντίδραση» σε αυτή «την παραβίαση των βασικών κανόνων της διεθνούς τάξης».
Τι περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο κυρώσεων
Το πακέτο των κυρώσεων αυτών, που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες την Τετάρτη, περιλαμβάνει τα παρακάτω, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ:
Στοχευμένα περιοριστικά μέτρα
Εντός του υφιστάμενου πλαισίου για τις κυρώσεις, η ΕΕ θα επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα για να καλύψει και τα 351 μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, που ψήφισαν στις 15 Φεβρουαρίου υπέρ της έκκλησης προς τον Πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων «δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.
Επιπλέον, θα επιβληθούν στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 27 άτομα και οντότητες υψηλού προφίλ, που διαδραμάτισαν ρόλο στην υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Αυτά περιλαμβάνουν φορείς λήψης αποφάσεων, όπως μέλη της κυβέρνησης, που συμμετείχαν στις παράνομες αποφάσεις, τράπεζες και επιχειρηματίες/ολιγάρχες που υποστηρίζουν οικονομικά ή υλικά τις ρωσικές δραστηριότητες στα εδάφη του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ή επωφελούνται από αυτές, ανώτερους στρατιωτικούς, που έπαιξαν ρόλο στις ενέργειες εισβολής και αποσταθεροποίησης και άτομα που είχαν ηγετικό ρόλο στον πόλεμο παραπληροφόρησης κατά της Ουκρανίας.
Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων στα άτομα και τις οντότητες που είναι στη λίστα. Επιπλέον, η ταξιδιωτική απαγόρευση που ισχύει για τα πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο εμποδίζει την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.
Περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ
Τα νέα μέτρα θα στοχεύουν στο εμπόριο από τις δύο μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα νιώσουν ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.
Η σημερινή απόφαση θα θεσπίσει ειδικότερα απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τις μη κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, περιορισμούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις που σχετίζονται με ορισμένους οικονομικούς τομείς, απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών και απαγόρευση εξαγωγών για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες.
Οικονομικοί περιορισμοί
Το Συμβούλιο αποφάσισε την εισαγωγή τομεακής απαγόρευσης για τη χρηματοδότηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησής της και της Κεντρικής Τράπεζας. Περιορίζοντας την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, η ΕΕ στοχεύει να περιορίσει τη χρηματοδότηση επιθετικών πολιτικών και πολιτικών κλιμάκωσης.