Τις προετοιμασίες ενός πολέμου βιώνουν οι Έλληνες της Ουκρανίας που βρίσκονται μία ανάσα από την συνοριακή γραμμή και απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.
«Απευθύνω έκκληση βοήθειας σε εσάς για τις δύσκολες μέρες που βιώνει η περιοχή μας λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, όπως δώσετε την δυνατότητα φιλοξενίας σε καταλύματα στην Ελλάδα για τη ασφάλεια της ζωής τους σε παιδιά των ελληνικών χωριών Σαρτανά και Τσερμαλίκ» ανέφερε στο Mega η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Σαρτανά Ναταλία Παπακίτσα.
Η ελληνική κοινότητα είναι ανάμεσα στα πυρά Ουκρανών φιλορώσων αυτονομιστών από την μία, Ουκρανών του τακτικού στρατού από την άλλη, αλλά και των ρωσικών δυνάμεων που είναι πάντα με το δάχτυλο στην σκανδάλη μετά την απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την αυτονομία σε ουκρανικά εδάφη.
Στο LIVE NEWS μίλησαν ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της περιοχής που είναι 12 χιλιόμετρα από την γραμμή του πυρός.
«Κανένας δεν έχει φύγει, ούτε σκοπεύουνε να φύγουνε είναι στην χώρα τους και αν θα χρειαστεί να πάνε στον πόλεμο είναι έτοιμοι να πάνε» τόνισε η Μαρία Κουτσιγιόφσκα.
Στην περιοχή κρατούν όσο μπορούν την ψυχραιμία τους αφού δεν είναι η πρώτη φορά που ζουν τον εφιάλτη.
«Δεν είναι θέμα της Ουκρανίας, η Ουκρανία είναι το γήπεδο. Από την ώρα που θα προχωρήσει ο Πούτιν σε εισβολή και η Δύση δεν θα απαντήσει, τότε κινδυνεύει με το ίδιο παράδειγμα και η Ελλάδα από τον Ερντογάν» σημείωσε η δικηγόρος Ανατολή Κουτσίρκου.
Ο φόβος πως κάθε στιγμή μπορεί να ξεσπάσει η σύγκρουση είναι πάντα παρόν και η ανάγκη της ελληνικής κοινότητας για στιγμές κανονικότητας σπρώχνει τους Έλληνες στο να αναζητούν χαραμάδες ελπίδας πηγαίνοντας στις ορθόδοξες εκκλησίες ή προχωρώντας σε συγκεντρώσεις που οι οικογένειες μοιράζονται τις αγωνίες και τις ελπίδες τους.
Από την άλλη οι κάτοικοι λένε πως όσοι ήθελαν να φύγουν έχουν φύγει. Πάρα πολλοί βλέποντας τα τανκς σε ετοιμότητα ψάχνουν ακόμα και οδικώς να απομακρυνθούν.
Στις περιοχές που ο Πούτιν αναγνώρισε η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. «Μίλησα σήμερα το πρωί με τους ανθρώπους που είναι μέσα εκεί σε εκείνες τις περιοχές τους μισούς τους έχουν μεταφέρει στην Ρωσία τους μισούς μέχρι 55 χρονών άνδρες τους πάνε τώρα στρατό» πρόσθεσε η κυρία Κουτσίρκου.
Πάντως οι ελληνικές αρχές τονίζουν πως οι περισσότεροι Έλληνες έχουν απομακρυνθεί, οι διπλωματικές αρχές έχουν ενισχυθεί στην περιοχή, ενώ προς το παρόν είναι αδύνατη η λεπτομερής καταγραφή επειδή πάρα πολλοί έφυγαν με κανονικές πτήσεις χωρίς να είναι απαραίτητο να ενημερώσουν τις διπλωματικές αρχές.
«Έχω οικογένεια, τα αγόρια μου είναι εδώ στην Ουκρανία, η κόρη μου είναι Αθήνα η γυναίκα μου είναι Αθήνα και μάλλον θα κατέβω τώρα σε δύο ημέρες να την πάρω να είμαστε εδώ, δεν σκοπεύω να εγκαταλείψουμε γιατί την Ουκρανία την θεωρούμε δεύτερη μας πατρίδα, δεν είμαστε από τους ανθρώπους που εγκαταλείπουνε ας πούμε τις πατρίδες. Πολλοί Ουκρανοί θα φύγουνε, πολλά λεφτά θα φύγουνε αυτός είναι ένας οικονομικός θάνατος για την Ουκρανία» σημείωσε ο πρόεδρος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ουκρανίας Παντελής Μπούμπουρας.
Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή έχοντας μακρά πείρα από τις συγκρούσεις στην περιοχή που φλέγεται τα τελευταία χρόνια έχει γνώση να προφυλαχτεί πηγαίνοντας στα καταφύγια που είναι ανοιχτά στην Ουκρανία για την προστασία πολιτών.