Η Ρωσία απέκτησε το δικαίωμα να οικοδομήσει στρατιωτικές βάσεις στις δύο αποσχισμένες περιοχές της Ουκρανίας βάσει συνθηκών που υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τους αυτονομιστές ηγέτες της.

Ο Πούτιν αναγνώρισε επίσημα τη Δευτέρα τις δύο αποσχισθείσες περιοχές – την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ – ως ανεξάρτητα κράτη, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν παράνομο και θα «σκότωνε» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τις δύο πανομοιότυπες συνθήκες φιλίας, που υπέβαλε ο Πούτιν για επικύρωση από το κοινοβούλιο, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χτίσει βάσεις στις αυτονομιστικές περιοχές και, στα χαρτιά, μπορούν κι αυτές να κάνουν το ίδιο στη Ρωσία.

Τα μέρη, όπως εξηγεί δημοσίευμα του Reuters, δεσμεύονται να υπερασπιστούν το ένα το άλλο και να υπογράψουν χωριστές συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία και για αναγνώριση των συνόρων του άλλου.

Το ζήτημα των συνόρων είναι σημαντικό επειδή οι αυτονομιστές διεκδικούν τμήματα των δύο περιοχών που βρίσκονται επί του παρόντος υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας. Ένα μέλος του Ρώσου κοινοβουλίου και πρώην πολιτικός ηγέτης του Ντόνετσκ είπε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οι αυτονομιστές θα κοιτάξουν τη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο αυτών των περιοχών.

Οι συνθήκες των 31 σημείων λένε επίσης ότι η Ρωσία και τα αποσχισμένα κράτη θα εργαστούν για να ενοποιήσουν τις οικονομίες τους. Και οι δύο είναι πρώην βιομηχανικές περιοχές που χρειάζονται τεράστια υποστήριξη για ανοικοδόμηση μετά από οκτώ χρόνια πολέμου με τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι 10ετείς συνθήκες είναι αυτόματα ανανεώσιμες για περαιτέρω πενταετείς περιόδους, εκτός εάν ένα από τα μέρη ειδοποιήσει να αποσυρθεί.

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες – Ρωσικά άρματα κινούνται προς το Ντονέτσκ

Το διάγγελμα Πούτιν σήμανε συναγερμό στη Δύση και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ενώ ήδη ετοιμάζονται κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, ήδη ρωσικά άρματα μάχης κινούνται προς το Ντονέτσκ. Ανταποκριτής του πρακτορείου μεταδίδει πως είδε ίλες στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από τη Ντανιέτσκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας της ανατολικής Ουκρανίας, μερικές ώρες μετά την αναγνώρισή της, όπως και αυτής του Λουγκάνσκ, ως ανεξάρτητων κρατών από τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σήμερα στις 09:30 το πρωί συνέρχεται εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, όπως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου, ως αρμόδιο όργανο για θέματα γεωστρατηγικής σημασίας, να παρουσιάσει αναλυτικά όλα τα πιθανά σενάρια για τις επιπτώσεις για τη χώρα μας από πιθανή πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.

Στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ μετέχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος θα αναλύσει τις πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας από ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη αλλά και τον σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι στιγμής για να αντιμετωπιστεί μία τέτοια απειλή.