Κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία καθώς ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, άρματα μάχης κινούνται με κατεύθυνση την πόλη του Ντόνετσκ.
Συγκεκριμένα, ιλές στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από το Ντόνετσκ, όπως αναμετάδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Αποχώρησε από την Ουκρανία το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ
Στο μεταξύ, το διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ που απέμενε στην Ουκρανία διατάχθηκε να αποχωρήσει αμέσως από τη χώρα καθώς η κρίση στα σύνορα με τη Ρωσία βαθαίνει, ανέφερε το Bloomberg.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του δικτύου, η διαταγή που δόθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προβλέπει ότι το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, που είχε μεταφερθεί στην πόλη Λβιβ (δυτικά), πλέον θα μετεγκατασταθεί στην Πολωνία.
Νωρίτερα, πάντως, η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι θα «μελετήσει» τις προσεχείς στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας προτού επιβάλει νέα μέτρα αντιποίνων σε βάρος της Μόσχας, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας μετά την αναγνώριση από το Κρεμλίνο της ανεξαρτησίας των περιφερειών της Ουκρανίας που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε πως σκοπός της είναι να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειές της «όσο τα ρωσικά άρματα μάχης δεν βρίσκονται σε κίνηση», είπε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, αρνούμενος να πει ρητά ποιοι στρατιωτικοί ελιγμοί θα θεωρηθούν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Παράλληλα, αντιδράσεις υπάρχουν και από την Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία και τον ΟΗΕ. Αφενός ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κι ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς, προανήγγειλαν πως θα υπάρχουν απαντήσεις απέναντι στη στάση των Ρώσων, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα ακολουθήσουν κυρώσεις. Κάτι που οι Βρετανοί έχουν ήδη αναφέρει πως θα κοινοποιήσουν σήμερα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ν’ ανακοινώνει ποια μέτρα θα λάβει. Όσο για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως η απόφαση Πούτιν «αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας».