Ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο προσγειώθηκε σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, που σύμφωνα με το Μινσκ μπορεί να καθορίσουν για πόσο καιρό ακόμα οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρίσκεται βόρεια της Ουκρανίας.
Τα κοινά «παιχνίδια πολέμου» της Ρωσίας στη Λευκορωσία, που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έως την Κυριακή, έχουν εντείνει τους φόβους της Δύσης ότι η Μόσχα μπορεί να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας, που έχει κοινά σύνορα και με τις δύο χώρες.
Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλλει. Το Μινσκ και η Μόσχα έχουν πει ότι οι ρωσικές δυνάμεις –η μεγαλύτερη ανάπτυξη της Ρωσίας στη Λευκορωσία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ– θα αποχωρήσουν όταν τελειώσουν οι ασκήσεις.
Ωστόσο, η ρητορική του Λουκασένκο έχει έκτοτε δημιουργήσει την πιθανότητα οι δυνάμεις, που εντάσσονται σε μια ευρύτερη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων βόρεια, ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, μπορεί στην πραγματικότητα να παραμείνουν περισσότερο.
«Όποια απόφαση κι αν λάβουμε αύριο, έτσι θα γίνει» δήλωσε χθες ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BelTa. «Εάν λάβουμε απόφαση, θα μετακινήσουμε (τη δύναμη) εντός 24 ωρών. Εάν αποφασίσουμε ένα μήνα, θα παραμείνουν για ένα μήνα. Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί» φέρεται να δήλωσε ο Λουκασένκο.
Είπε επίσης ότι η Μόσχα και το Μινσκ είχαν συμφωνήσει ότι η Ρωσία θα αφήσει πολεμοφόδια στη Λευκορωσία και ότι το Μινσκ μπορεί να αγοράσει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία, ή απλά να τον δεχθεί ως «δώρο».
Οι στρατιωτικές ασκήσεις αποτελούν ένδειξη αύξησης του ελέγχου επί του Μινσκ από τη Μόσχα.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για χρόνια, ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, έβαζε την Ανατολή απέναντι στη Δύση για πολιτικό κέρδος και αντιστάθηκε στην ιδέα δημιουργίας μόνιμης ρωσικής στρατιωτικής βάσης.
Αλλά από τότε που ο Πούτιν τον στήριξε με πολιτική και οικονομική ενίσχυση για να τον βοηθήσει απέναντι στις μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης το 2020, ο Λουκασένκο έχει χάσει μεγάλο μέρος από αυτή την εικόνα της αυτονομίας που παρουσίαζε.
Ο Φράνακ Βιατσόρκα, σύμβουλος της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, περιέγραψε τον Λουκασένκο ως υποτελή της Μόσχας. «Βλέπουμε τον Λουκασένκο να παραδίδει την κυριαρχία της Λευκορωσίας» έγραψε στο Facebook.