Τεταμένο συνεχίζει να είναι το κλίμα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με τα σενάρια εισβολής από την πλευρά της δεύτερης να παραμένουν στο προσκήνιο από αξιωματούχους των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ, προσπαθώντας να κρατήσουν ανοιχτή την «πόρτα» της διπλωματίας, καθώς σε περίπτωση επιβεβαίωσης του αρνητικού σεναρίου οι συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο θα ήταν τεράστιες.
Για το λόγο αυτό, πλήθος χωρών καλούν τους πολίτες τους καλούν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από την Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ απομάκρυναν τόσο διπλωματικό προσωπικό από την πρεσβεία στο Κίεβο όσο και στρατιώτες από τη χώρα.
Στασιμότητα παρά τις επαφές του Πούτιν με Μπάιντεν και Μακρόν
Χωρίς αλλαγές ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Βλαντίμιρ Πούτιν με τους Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με το ζήτημα της Ουκρανίας.
Η αρχή έγινε με την τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Ρωσίας με τον Γάλλο ομόλογό του, με τον εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να κάνει λόγο για έναν «ειλικρινή διάλογο», με το Παρίσι να τονίζει ότι υπάρχει βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος και πώς ο Εμανουέλ Μακρόν «μετέφερε, επίσης, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων του και των συμμάχων του».
Στη συνέχεια ακαλούθησε η επαφή του Πούτιν με τον Μπάιντεν, η οποία χαρακτηρίστηκε «επαγγελματική και ουσιαστική», αλλά χωρίς να προκύψει κάποια «θεμελιώδης αλλαγή».
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του για «σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις» που θα υποστεί η Μόσχα σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο Λευκός Οίκος, ξεκαθαρίζοντας ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι σύμμαχοί τους «θα απαντήσουν αποφασιστικά και θα επιβάλλουν σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις στη Ρωσία».
Ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για διπλωματία καθώς και για «άλλα σενάρια».
Μπλίνκεν: Υψηλός ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής εισβολής
Αρκετά υψηλός παραμένει ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θέλωντας να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, που ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού, αφότου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση παραμένει ανοιχτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.
«Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία επίθεση ανά πάσα στιγμή»
Ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν απειλεί καμία χώρα.
Σύμφωνα τους Sunday Times, ο Γουάλας δήλωσε ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή» και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία «επίθεση ανά πάσα στιγμή».
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες.
«Μπορεί (σ.σ. ο Βλαντίμιρ Πούτιν) απλά να σβήσει τις μηχανές των τανκς του και να πάμε όλοι σπίτι, αλλά υπάρχει μία οσμή Μονάχου στον αέρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γουάλας.
Ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας ταξίδεψε στη Μόσχα την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Γουάλας δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές και ειλικρινείς» και ότι προέτρεψε τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση στα ουκρανικά σύνορα. Από την πλευρά του, ο Σοϊγκού δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση ότι το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας-Βρετανίας ήταν κοντά στο μηδέν και ότι ήταν αναγκαίο να σταματήσει η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Τους τελευταίους μήνες, η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τη Μόσχα με αφορμή τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας για προετοιμασίες μίας «εισβολής». Η Μόσχα έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, δηλώνοντας επανειλημμένως ότι δεν απειλεί κανέναν, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, την οποία θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια.
Η Ρωσία υπογράμμισε επίσης ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της και προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης ότι οι στρατιωτικές ενισχύσεις στο Κίεβο θα μπορούσαν να το ενθαρρύνουν να τις χρησιμοποιήσει εναντίον των αυτονομιστών στη νοτιοανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς).