Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν συνομίλησε την Τετάρτη (9/2) με τον Εμανουέλ Μακρόν και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις πρόσφατες επαφές που είχε ο Γάλλος πρόεδρος με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Συζήτησαν επίσης για τις τρέχουσες διπλωματικές και αποτρεπτικές προσπάθειες» ως απάντηση στη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πεντάγωνο: Η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε πως η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία και στη Λευκορωσία τις τελευταίες 24 ώρες.

«Καθημερινά (ο Πούτιν) ενισχύει στις επιλογές του, καθημερινά ενισχύει τις δυνατότητές του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε δημοσιογράφους.

«Πρόοδο» στις συνομιλίες Δύσης – Ρωσίας διαπιστώνουν οι Μακρόν και Σολτς

Νωρίτερα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η γαλλική προεδρία η περιοδεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα, το Κίεβο και το Βερολίνο πέτυχε τον στόχο της, καθώς σημειώθηκαν βήματα προόδου για να μειωθεί η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Το Παρίσι, ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει «άμεσα οφέλη».

«Πρόοδο» στις διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία διέκρινε και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος επεσήμανε την Τετάρτη (9/2) ότι τις τελευταίες εβδομάδες «έχουν συμβεί πολλά» στα διάφορα πλαίσια συζήτησης, με στόχο την κατοχύρωση της ασφάλειας στην Ευρώπη αν και «είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το πρόβλημα λύθηκε».

Στη Μόσχα και ο Σολτς, την ερχόμενη εβδομάδα

Αναφερόμενος τώρα στην προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου, ο κ. Σολτς σημείωσε ότι θα παροτρύνει τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία.

Η Ολλανδία αυξάνει τους στρατιώτες στη Λιθουανία, η Ισπανία στέλνει αεροσκάφη στη Βουλγαρία

Την ίδια στιγμή η Ολλανδία θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της σε μια ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία από 270 σε 350, δήλωσε την Τρίτη (9/2) η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Καΐσα Ολόνγκρεν.

Ενώ το βουλγαρικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η Ισπανία θα στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη και 130 στρατιώτες στη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα για επιχειρήσεις αστυνόμευσης του εναέριου χώρου εν μέσω εντάσεων εξαιτίας της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.