Η περιοδεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα, το Κίεβο και το Βερολίνο πέτυχε τον στόχο της, καθώς σημειώθηκαν βήματα προόδου για να μειωθεί η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, υποστηρίζει το Παρίσι. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει «άμεσα οφέλη».
«Ο στόχος επιτεύχθηκε» συνόψισε η γαλλική προεδρία, σημειώνοντας ότι ο στόχος αυτός συνίστατο στο «να μπορέσουν όλοι να κάνουν μια παύση και να εξετάσουν τρόπους αποκλιμάκωσης (…) σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων» στο μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Η ανάλυσή μας είναι παρόμοια με εκείνη του Κρεμλίνου» που νωρίτερα σήμερα έκανε λόγο για «θετικές ενδείξεις» μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, την Δευτέρα.
«Ανοίξαμε προοπτικές, είχαμε στοιχεία που επιτρέπουν να εξετάσουμε ενδιαφέρουσες λύσεις στα σημερινά προβλήματα», πρόσθεσε το Ελιζέ. Όμως, «για θέματα τόσο σοβαρά, στα οποία εμπλέκονται τόσοι πολλοί εταίροι, με φόντο μια τόσο μεγάλη αστάθεια, είναι απολύτως αναγκαίο να μπορέσουμε να θέσουμε νέες προθεσμίες και να δώσουμε χρόνο. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο κέρδος σε όλα αυτά τα θέματα», σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.
Το Παρίσι θεωρεί «πολύ σημαντικό» να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ του 2015, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι την τελευταία οκταετία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Στόχος μας η διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρώπη»
«Πρόοδο» στις διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία διακρίνει και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος επεσήμανε την Τετάρτη ότι τις τελευταίες εβδομάδες «έχουν συμβεί πολλά» στα διάφορα πλαίσια συζήτησης, με στόχο την κατοχύρωση της ασφάλειας στην Ευρώπη αν και «είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το πρόβλημα λύθηκε».
«Το γεγονός ότι ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας και κυρίως το Σχήμα της Νορμανδίας προσφέρουν πλατφόρμες για συνομιλίες αποτελεί πρόοδο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση πριν από δύο εβδομάδες. Στόχος μας είναι η διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και αυτό θα επιτύχουμε», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, από κοινού με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν.
Ο καγκελάριος τόνισε για μία ακόμη φορά τη βούληση της Δύσης να ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία, επαναλαμβάνοντας και την προειδοποίηση για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Στη Μόσχα και ο Σολτς, την ερχόμενη εβδομάδα
Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου, ο κ. Σολτς σημείωσε ότι θα παροτρύνει τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ουκρανία, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. «Αυτό που θα πω εκεί, θα λειτουργήσει όπως αυτό που είπε ο (Γάλλος) πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην αρχή αυτής της εβδομάδας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, με το βλέμμα στο θετικό κλίμα που μετέφερε ο κ. Μακρόν μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα.
Επισημαίνεται ότι μια νέα σύνοδος της τετραμερούς είναι προγραμματισμένη για αύριο στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή διαπραγματευτών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.