Δύτες συνεχίζουν να ερευνούν υπό αντίξοες συνθήκες το αναποδογυρισμένο πλοίο στον ποταμό Γιάνκτσε της Κίνας καθώς περισσότεροι από 400 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι και 18 έχουν ανασυρθεί νεκροί στο χειρότερο ναυτικό ατύχημα που έχει καταγραφεί στην Κίνα.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τους διασώστες να στέκονται πάνω στον πάτο του πλοίου, που επιπλέει μετά τη βύθιση και ανατροπή του, εργαζόμενοι αδιάκοπα και τη νύχτα. Μέχρι στιγμής η τιτάνια προσπάθειά τους έχει στεφθεί με επιτυχία καθώς 14 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Μεταξύ των διασωθέντων είναι ο καπετάνιος του πλοίου αλλά και μία ηλικιωμένη γυναίκα που παγιδεύτηκε σε «θύλακα
αέρα» στο αναποδογυρισμένο σκάφος.

Η υπόθεση και το μέγεθος της τραγωδίας θυμίζει το Sewol που ναυάγησε στη Νότια Κορέα παρασύροντας σε υγρό τάφο 304 ανθρώπους.

Οι έρευνες στον ποταμό Γιάνκτσε εκτείνονται σε απόσταση 220 χιλιομέτρων καθώς εκτιμάται πως αρκετές σοροί μπορεί να παρασύρθηκαν από τα νερά μακριά από το ναυάγιο.

Επιβάτης που διασώθηκε είπε στο πρακτορείο Xinhua πως έβρεχε τόσο έντονα που το νερό περνούσε μέσα από τα παράθυρα της καμπίνας και πως το πλοίο κλυδωνιζόταν βίαια. «Σκέφτηκα πως κάτι δεν πάει καλά και είπα στον φίλο μου πως έχουμε πρόβλημα. Αμέσως μετά το πλοίο αναποδογύρισε, δεν κράτησε πάνω από μισό ή ένα λεπτό», περιέγραψε.

Καπετάνιος άλλου φορτηγού πλοίου που πέρασε κοντά από το Eastern Star λίγο πριν βυθιστεί είπε στο κινεζικό πρακτορείο πως η κακοκαιρία ήταν τόσο σφοδρή που αποφάσισε να δέσει το πλοίο του και να περιμένει. «Η ορατότητα ήταν κάκιστη και η βροχή εμπόδιζε το ραντάρ οπότε δεν έβγαζες άκρη», περιέγραψε. Λίγο μετά τη βύθιση του Eastern Star άκουσε κάποιον να φωνάζει βοήθεια μέσα από τον ποταμό αλλά ήταν αδύνατο να στηθεί επιχείρηση διάσωσης. «Του φώναξα να κολυμπήσει στην ακτή, η βροχή έπεφτε καταρρακτωδώς, δεν υπήρχε τρόπος να γίνει επιχείρηση διάσωσης», εξήγησε.

Ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός του μοιραίου πλοίου τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία. Τα πρώτα στοιχεία ωστόσο έδειξαν πως το πλοίο δεν ήταν υπερφορτωμένο και υπήρχαν επαρκή σωσίβια. Ο καπετάνιος περιέγραψε πώς έγινε το ναυάγιο λέγοντας πως μέσα σε ένα με δύο λεπτά το πλοίο είχε αναποδογυρίσει.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ωστόσο και για τους συγγενείς των αγνοουμένων που εκτός από την αγωνία τους έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη πληροφοριών. Στη Σαγκάη, όπου έχει την έδρα του το ταξιδιωτικό πρακτορείο μέσω του οποίου είχε ναυλωθεί το πλοίο, υπήρξαν εντάσεις μεταξύ των εκπροσώπων του πρακτορείου και των συγγενών.

Εντωμεταξύ κλιμάκιά τους έστειλαν στο σημείο του ναυαγίου και οι ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν το πλοίο, προκειμένου να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της τραγωδίας.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Κίνας κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρείες να ανταποκριθούν άμεσα και να δείξουν φροντίδα και ανθρωπιά για τους επιβάτες και τις οικογένειές τους.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο